Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Σολτς: Η Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Η Κίνα θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά το τέλος των γερμανοκινεζικών διακυβερνητικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο. 

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με τη Ρωσία, την οποία χαρακτηρίζει «στρατηγικό εταίρο».

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα έχει «ένα πολύ ειδικό καθήκον», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό το Πεκίνο να μη συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την επιτιθέμενη Ρωσία». Ο καγκελάριος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συμφωνήσει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει η απειλή και καμία απολύτως χρήση πυρηνικών όπλων». Αυτό παραμένει αμετάβλητο και είμαι ευγνώμων για αυτή την κοινή σαφή θέση, σημείωσε.

Ο Λι Τσιανγκ άφησε ασχολίαστη τη γερμανική έκκληση και κατά τη διάρκεια της δικής του δήλωσης, προτίμησε να αναφερθεί στους ιστορικούς εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η χώρα του δεν έχει άλλωστε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στηρίζει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Έπειτα από αίτημα της κινεζικής αντιπροσωπείας, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν σε κοινές δηλώσεις, δεν δέχτηκαν ωστόσο ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου