Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Άρχισε ο εκβιασμός για τα 90 δισ.



Την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει τα όσα συμφώνησε με την τρόικα, επισείουν οι πιστωτές της χώρας για να παζαρέψουν, έναντι νέων μέτρων, την εκταμίευση της νέας δόσης των περίπου 90 δισ. ευρώ, που η «διψασμένη» για μετρητά ελληνική οικονομία, αναμένει περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση του PSI, τη στήριξη των τραπεζών και την κάλυψη των δανειακών αναγκών του ∆ηµοσίου.


Η κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τρόικα θα βρεθούν στην Αθήνα, προκειμένου να κρίνουν την τύχη της επόμενης δόσης.

Η πίεση είναι ασφυκτική δεδομένου ότι στις 20 Μαρτίου λήγει τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, αν δεν προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Επίσης το PSI, αφενός θα μειώσει στο 50% το ύψος του ομολόγου δηλαδή στα 7,2 δισ. ευρώ και αφετέρου θα χορηγήσει και νέο δάνειο για την αποπληρωμή του ομολόγου (7,2 δισ. ευρώ).

Τα τοκοχρεολύσια θα πιέζουν μέχρι τον Αύγουστο, καθώς λήγουν και τα εξής ομόλογα:

- Στις 18 Μαΐου δεκαετές ομόλογο ύψους 8 δισ. ευρώ.
- Στις 20 Αυγούστου πενταετές ομόλογο ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

 Ενδιάμεσα υπάρχουν και άλλες λήξεις ειδικών ομολόγων, μη διαπραγματεύσιμων, τα οποία είναι μικρής ονομαστικής αξίας.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στην ευρωζώνη, λόγω των απειλούμενων υποβαθμίσεων ακόμη και ισχυρών εθνικών οικονομικών. Αυτό, επειδή για να λειτουργήσει ο EFSF θα πρέπει να έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία όμως διασφαλίζεται, μόνο αν τα μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης που είναι και οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του μηχανισμού, θα έχουν και οι ίδιοι αξιολόγηση AAA από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ματαιωθεί και η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, όπως συνέβη με το σχέδιο της 21ης Ιουλίου.

 Αυτό είναι ίσως και το πιο εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα, ίσως και για την ίδια την ευρωζώνη, αφού δεν υφίσταται εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της νέας δανειακής σύμβασης.

Αρχίζει η περικοπή των συντάξεων

 Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, δεν λείπουν οι ενδοκυβερνητικές τριβές. Ο υπουργός Yγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση χάνει χρόνο και ζήτησε την άμεση διενέργεια εκλογών συντασσόμενος ουσιαστικά με τη γραμμή της ΝΔ για περί μη παράτασης του τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος.

Με αυτά τα δεδομένα Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου εντός της εβδομάδας και σήμερα συναντά τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας για να εξετάσουν από κοινού την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και τα προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξεως του 25% και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12. Πρόκειται για την τρίτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία.

ΠΗΓΗ zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου