Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

«Τρομάζει» τις ΗΠΑ η εξάπλωση της κρίσης χρέους Αποστολή Γκάιτνερ στην Ευρώπη με κωδικό «βρείτε λύση!»

Στην Ευρώπη θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, με αποστολή να πιέσει τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν μέτρα αναχαίτισης της κρίσης χρέους της περιοχής.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Γκάιτνερ θα συνεχίσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για ταχύτερη και πιο αποφασιστική δράση, προκειμένου να αποφευχθεί, κατά το δυνατόν, η επιδείνωση της κρίσης χρέους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε διμερή δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να βοηθήσει την αναχαίτιση της κρίσης, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της κρίσης, καθώς, μετά τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η απειλή της χρεοκοπίας βρίσκεται στο κατώφλι της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αξιωματούχοι από το αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών και τη Fed έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου, θα επιδιώξουν να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο το ΔΝΤ, παράλληλα με το EFSF. Αρκετές χώρες, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι τα διαθέσιμα για δανεισμό κεφάλαια του Ταμείου μπορεί να μην αρκούν, σε περίπτωση επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τίμοθι Γκάιτνερ «θα συζητήσει με τους ομολόγους για τις προσπάθειες ενίσχυσης των θεσμών της ευρωζώνης». Ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την επόμενη ημέρα ο Τίμοθι Γκάιντερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν. Στη Μασσαλία έχει προγηραμματιστεί και η συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Τέλος, την Παρασκευή ο Τίμοθι Γκάιντερ θα επισκεφθεί το Μιλάνο για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου