Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
04.12.2011.
 Μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για τις συνοριακές διαβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν αυκηθεί οι ευκαιρίες της Σερβίας για να αποκτήσει η ίδια το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να εγκρίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, την υποψηφιότητα της Σερβίας, και να μεταφέρουν αυτήν την άποψή τους στους κρατικούς ηγέτες των είκοσι επτά της Ευρώπης, που πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Δεκεμβρίου. Όμως, οι Ευρωπαίοι επίσημοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι εξαρτάται κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Μεγάλη Βρετανία κατά πόσον θα γίνει σεβαστή η αδιάψευστη πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, πράγμα το οποίο είχε θέσει, προπαντός το Βερολίνο, μαζί με την άρση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σαν όρο για έγκριση της αίτησης της Σερβίας για την απόκτηση του στάτους υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή, οπότε θα κριθεί τελικά η τύχη της υποψηφιότητας της Σερβίας, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκλιμακωθεί επιπρόσθετα. Επίσης, ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι τόνισαν πως στη διάσκεψη κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου, οι κρατικοί ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν και τις δυνατότητες της παραπέρα επέκτασης της Ένωσης και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας την καθήλωσή τους προς την ιδέα αυτή, και, τέλος, ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εξετάσει τι έχει κάνει μέχρι τώρα η κάθε μία από τις χώρες αυτής της περιοχής στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και, τέλος, ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα υιοθετήσει, στο τέλος, της διάσκεψης κορυφής, και το κείμενο των πορισμάτων σχετικά με το θέμα αυτό.

 
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
04.12.2011.
 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για τον κοινό έλεγχο των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, προστατεύει το εθνικό συμφέρον της Σερβίας, τις ρυθμίσεις του Συντάγματος και τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η λύση δεν είναι ιδανική, όμως, είναι η καλύτερη δυνατή έχοντας υπόψη τα τωρινά περιστατικά. Η αντίληψη φια τον κοινό έλεγχο των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων δεν επιβλήθηκε σε μας, επειδή εμείς δώσαμε την πρωτοβουλία για αυτήν, και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η Πρίστινα»,- δήλωσε ο κ. Stefanović στη Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας. Ο ίδιος τόνισε πως η εν λόγω λύση αποτελεί το σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή ένα μέρος του σερβικού προσωπικού επανέρχεται πίσω στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι τελώνες του Κοσόβου διαδραματίζουν μόνο ‘ρόλο των μαρτύρων, της ροής των ανθρώπων και των εμπορευμάτων. Επίσης, ο κ. Stefanović ανάγγειλε ότι το κείμενο της ίδιας συμφωνίας πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Σερβίας, και ότι, αν χρειαστεί, θα το επιδώσει προσωπικά στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγχρόνως, ο κ. Στεφάνοβιτς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες του βορείου Κοσσυφοπεδίου να άρουν τα οδοφράγματα, επειδή αυτά τα οδοφράγματα, όπως υπογράμμισε, εγκυμωνούν κίνδυνο από κάποιες νέες επιθέσεις σε βάρος των Σέρβων. Τέλος, ο κ. Στεφάνοβιτς κάλεσε και τους εκπροσώπους των δυνάμεων Kfor σε εγκράτεια και τόνισε πως κάποια τυχόν νέα επεισόδια θα ανταποκρίνονται μόνο στην επίσημη Πρίστινα.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
04.12.2011.
 «Η ηγεσία του Σοσιαλ-δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας υποστηρίζει ότι η Σερβία πρέπει να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση,- δήλωσε σήμερα ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić. O ίδιος ήταν παρών, σήμερα στο Βερολίνο, από κοινού με τον Σέρβο πρόεδρο, κύριο Boris Tadić, στο συνέδριο του Σοσιαλ-δημοκρατικού κόμματος, δηλ. του παλιότερου και του ισχυρότερου γερμανικού κόμματος της αντιπολίτευσης. «Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλ-δημοκρατών στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Šulc, ο οποίος θα έπρεπε, μετά την έλευση του Νέου Έτους, και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, για να προσπαθήσει να την πείσει να επανεξετάσουν, για μία ακόμη φορά, την κοινή άποψή τους, η οποία πρόκειται να εκφραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 9 τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου»,- κατέληξε ο κ. Dačić.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
04.12.2011.
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Σέρβων σοσιαλιστών, κ. Ivica Dačić, υποστηρίζει ότι οι τωρινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα δεν πρόκειται να φέρουν μόνιμη λύση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, και ΄ποτι μετά από τις τωρινές συνομιλίες τεχνικής φύσεως θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος για διεξαγωγή του διαλόγου με σκοπό την εύρεση πολιτικής λύσης για το καθεστώς αυτής της επαρχίας. Επιπλέον, ο κ. Dačić δήλωσε, στη συνέντευξη για το σημερινό τεύχος της εφημερίδας Pres, ότι μέχρι την εύρεση πολιτικής λύσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα, αλλά και χώρο για άσκηση παραπέρα πιέσεων σε βάρος της Σερβίας. Ο ίδιος θεωρεί λαθεμένο το ότι ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πρόθυμο να έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό, και ότι νομίζει πως το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί τετελεσμένο γεγονός. «Κατά την παρούσα στιγμή το σημαντικότερο όλων είναι να εκφράσουμε ενότητα και να οδηγήσουμε προς την προσέγγιση των απόψεων των μελών της κρατικής ηγεσίας της Σερβίας και των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο»,- είπε ο κ. Dačić, και επανέλαβε ότι με την πρόσφατη δήλωσή του, δηλαδή ότι οι Αρχές της Σερβίας δε θα έπρεπε ποτέ να πουν πως δεν πρόκειται να διεξάγουν πόλεμο για να υπερασπίσουν το Κοσσυφοπέδιο) δεν αποτέλεσε καθόλου κάποια έκκληση υπέρ της διεξαγωγής πολέμου. Τέλος, ο κ. Dačić θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Hašim Tači, αποτελεί τη μεγαλύτερη αφορμή των προβλημάτων στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, και όχι οι άνδρες των δυνάμεων Kfor, ούτε πάλι οι εκπρόσωποι της αποστολής Euleks, καθώς και ότι ο Θάτσι είναι εκείνος που απειλεί με βίαιες επεμβάσεις, καθώς και ότι σε περίπτωση που ο ίδιος επιτεθεί, τυχόν, με όπλα σε βάρος των Σέρβων, τότε θα επακολουθούσε μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης, με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
04.12.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, διεμήνυσε στους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου, και ιδίως στους πολιτικούς τους ηγέτες, ότι ο ίδιος αναμένει απ’αυτούς να υποστηρίξουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, και να μην κωλύουν την εφαρμογή της. «Πιστεύω πως θα την υποστηρίξουν. Εγώ το ζητάω απ’αυτούς»,- δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Τάντιτς, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων στο Βερολίνο αν ο ίδιος νομίζει πως οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου θα δεχτούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες, Σάββατο, στις Βρυξέλλες για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις. Επίσης, ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι δε ζητάει αυτό μόνο από τους πολίτες, αλλά κυρίως από τους πολιτικούς τους ηγέτες, οι οποίοι δε θα έπρεπε τώρα να κρύβονται πίσω από τους πολίτες. «Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς μου αντιπάλους στο Βελιγράδι, οι οποίοι λένε πως την απόφαση για όλα τα ζητήματα πρέπει να λάβουν μόνο οι πολίτες, πράγμα που σημαίνει πως δε χρειάζεται η ύπαρξη ούτε της Κυβέρνησης, ούτε των πολιτικών θεσμών, επειδή για όλα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα, όμως, ούτε ένα κράτος δε λειτουργεί έτσι»,- δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Tadić, και ανέφερε, στο τέλος, ότι συνεχίζει και παραπέρα να υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να ανρθούν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας είχε δηλώσει, χτες, Σάββατο, στο Βερολίνο, ότι η λύση που επιτεύχθηκε στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ανταποκρίνεται στα σερβικά εθνικά συμφέροντα, και ότι η ίδια συμφωνία δεν περιέχει μέσα της οποιαδήποτε κρατικά χαρακτηριστικά του Κοσόβου. Ο ίδιος ζήτησε από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να υποστηρίξουν την εν λόγω συμφωνία

 ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου