Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κανονικά η παρέλαση στη Νέα Υόρκη "Διχάζεται" η ομογένεια στις ΗΠΑ για τις παρελάσεις

Συνεχίζουν οι ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών τις δράσεις συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό.

Στη Βόρεια Καλιφόρνια, η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να ακυρώσει τη μεγάλη παρέλαση η οποία γίνεται στον Άγιο Φραγκίσκο κάθε χρόνο για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και να διαθέσει τα χρήματα για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες οικογενειών στην μητέρα πατρίδα.

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Βόρειας Καλιφόρνιας σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας αποφάσισε να ματαιώσει την καθιερωμένη παρέλαση», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θόδωρος Λαλιώτης.


Στη Βόρειο Καλιφόρνια, με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο, ζούν περίπου 50.000 Έλληνες. Υπάρχουν 15 ενορίες και κάπου 60 σύλλογοι και φορείς που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας. «Η ακύρωση της παρέλασης είναι πολύ σοβαρό γεγονός, καθώς μέσω αυτής προβάλλουμε τον Ελληνισμό. Δεν πήραμε την απόφαση ελαφρά τη καρδία, όμως αισθανθήκαμε ότι είναι ο σωστός τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν οι ομογενείς», εξηγεί ο κ. Θ. Λαλιώτης. Όπως λέει, από την παρέλαση θα εξοικονομηθούν 50.000 δολάρια  και αυτό βέβαια θα αποτελέσει μόνο την αρχή αφού θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» και οι εισφορές αποστέλλονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής, η οποία προσκαλεί Έλληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς να συνεισφέρουν στον κοινό σκοπό. Ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ μέσα από το δίκτυο των ομογενειακών συλλόγων.

Οι Χιώτες της Νέας Υόρκης, με πρωτοπόρα την Χιακή Ομοσπονδία, δραστηριοποιούνται με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ανακουφίσουν τους συμπατριώτες τους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

 Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε επιτροπή Help Chios Relief Fund (Ταμείο Ανακούφισης για Βοήθεια στη Χίο), το οποίο θα συγκεντρώσει χρήματα που θα διατίθενται μηνιαίως για την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητροπόλεως Χίου.

Ήδη, από προσφορές χρηματικών ποσών, υποσχέσεις και μία δωρεά 20.000 δολαρίων του Γηριατρικού Ιδρύματος της Χιακής Ομοσπονδίας, έχει καλυφθεί το ποσό των 30.000 δολαρίων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την παρέλαση στη Νέα Υόρκη

«Καλή παρέλαση, καλή λευτεριά και καλή ανεξαρτησία από την Ευρωπαϊκή Ένωση!» ευχήθηκε καταχειροκροτούμενος την Πέμπτη 15 Μαρτίου ο γνωστός  και εκκεντρικός ΕλληνοΑμερικανός  μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης ενώπιον πολυπληθούς συγκεντρώσεως που πραγματοποιείται  κάθε Πέμπτη  στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια  της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την μεγάλη παρέλαση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Τζον Κατσιματίδης, πέραν όλων των άλλων για τα οποία είναι γνωστός σε Αμερική και Ελλάδα, χαίρει εκτιμήσεως στην  ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και διότι είναι ο μεγάλος χορηγός για την τηλεοπτική κάλυψη της παρελάσεως  στην 5η λεωφόρο απευθείας από τον  όμιλο  FOX αλλά και για την προβολή της εθνικής επετείου με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Αμερικάνικο Τύπο.

Εν τω  μεταξύ στην τελική ευθεία, για την μεγάλη διοργάνωση  των εορταστικών πανηγυρικών εκδηλώσεων  του Ελληνισμού της Αμερικής στις ΗΠΑ εις μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821, μπάνουν οι προετοιμασίες στις κοινότητες, τα σχολεία και τις ενορίες.

Την Κυριακή 18  Μαρτίου έγινε η παρέλαση στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας ενώ στις άλλες πολιτείες (Φλόριδα, Σικάγο), οι παρελάσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες Κυριακές με εξαίρεση την πολιτεία της Καλιφόρνιας όπου η εκεί τοπικές ομογενειακές οργανώσεις αποφάσισαν εις ένδειξη συμπαράστασης στην Ελληνικό λαό  και των  όσων διαδραματίζονται στην γενέτειρα να μην οργανώσουν παρέλαση και αντί άλλων εξόδων τα χρήματα να τα στείλουν σε αναξιοπαθούντες έλληνες  μέσω οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η παρέλαση στην  5η Λεωφόρο του Manhattan στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που φέτος, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται ανήμερα της εθνικής και θρησκευτικής εορτής  την Κυριακή 25 Μαρτίου και που και αυτή την χρονιά θα ανοίξει με αντιπροσωπεία της  προεδρικής φρουράς η οποία θα έρθει και πάλι στην ΝΥ  λόγω περικοπών με ένα μικρό αντιπροσωπευτικό τμήμα.

Για αυτή την χρονιά μοναδικός τελετάρχης (τίτλος που απονέμεται κατόπιν εσωτερικής διαδικασίας στους κόλπους της ελληνικής κ Κυπριακής κοινότητας) είναι ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr  ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. Φέτος στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 100 εθνικοτοπικοί σύλλογοι με άρματα και εθνικές φορεσιές.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου