Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίνουν πολλά οι ημερομηνίες που θα ελέγξει η εξεταστική

Το υπογεγραμμένο κείμενο που θα παραδώσουν την Τρίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο θα κρίνει σε μεγάλο τις «γαλάζιες» διαρροές που ενδέχεται να υπάρξουν.

Στην περίπτωση που εκτός από τον Γ. Παπανδρέου συμπεριληφθεί στο κείμενο της εξεταστικής και η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, τότε η κατάσταση στο κοινοβουλευτικό στρατόπεδο της ΝΔ θα είναι τελείως διαφορετική.


Στο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Να δούμε τι ακριβώς θα ζητά, γιατί έχουμε δει, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, μία Εξεταστική να λειτουργεί σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Αλλά, αφήστε να την καταθέσουν και να δούμε» είπε στο ραδιόφωνο του Flash ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει αρνητικά λόγω της κρισιμότητας των καιρών. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εξεταστικές» είπε χαρακτηριστικά στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο ήταν προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά. «Η μία και μόνη εξεταστική για το πρώτο Μνημόνιο δεν ήταν μέχρι πρόσφατα βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά; Ας την τηρήσει λοιπόν. Ή μήπως ήταν κι αυτή μια από τις αμαρτίες για τις οποίες ζήτησε άφεση από την κα. Μέρκελ; Εμείς πάντως δε σκοπεύουμε σε κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας. Η λαϊκή απαίτηση, επιβάλλει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πώς και το γιατί μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους, όπως η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έλεγε το 2009, μετετράπη σε εθνική τραγωδία. Από εκεί και πέρα οι συσχετισμοί της Βουλής είναι γνωστοί, αλλά αν κάποιοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κρυφτούν πίσω από αυτούς για να κρύψουν την αλήθεια, γελιούνται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Υπερ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ταχθούν και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» οι οποίοι είχαν ανακοινωσει πως θα κατέθεταν και αυτοί αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αφορμή και τις καταγγελίες Ρουμελιώτη.

Παράλληλα συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε ότι πρόγραμμα δεν έβγαινε.

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη είναι η πρώτη από τους πέντε μάρτυρες που καλείται να καταθέσει τη Δευτέρα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Εκτός από την πρώην υπουργό ως μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους θα εξαρτηθεί η πορεία της συγκεκριμένης δικογραφίας, καθώς αμέσως μετά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αν δεν κρίνουν αναγκαία την εξέταση άλλων μαρτύρων, θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ή όχι τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

ΠΗΓΗ real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου