Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δήλωση-βόμβα του Γιούνκερ: Δεν αποκλείει πόλεμο στην Ευρώπη

Τι λέει σε συνέντευξη του στο Spiegel
ην απογοήτευσή του για το πώς αντιμετώπισαν ορισμένοι πολιτικοί -κατά κύριο λόγο Γερμανοί- την κρίση στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν στην.....
Ελλάδα όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές».
«Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά», συνεχίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Βέβαια, δεν παραλείπει να τονίσει πως εξίσουτρόμαξε και με τα πανό και τις απεικονίσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με ναζιστική στολή, κατά τις διαδηλώσεις στην Αθήνα.
Ο Γιούνκερ καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς διαφορετικά «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα», και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο», ενώ απορρίπτει τόσο τον σκεπτικισμό όσο και τη στροφή στο εθνικό συμφέρον. «Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μια πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί χάνουν τον δρόμο σε μικρές σκέψεις εθνικού συμφέροντος», είπε.
Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σε μία προσπάθειά ιστορικού συγκρητισμού, βλέπει ομοιότητες της εποχής μας με αυτήν λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και επισημαίνει πως υπάρχει περίπτωση οι αντιπαραθέσεις εντός της Ευρώπης να οξυνθούν επικίνδυνα. «Οποιος πιστεύει ότι το αιώνιο δίλημμα περί πολέμου και ειρήνης δεν θα ξανατεθεί στην Ευρώπη, πλανάται. Οι δαίμονες δεν έχουν εξαφανιστεί, παρά μόνο είναι σε ύπνωση», τονίζει. «Με ανησυχεί η διαπίστωση πόσο πολύ μοιάζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες του 2013 με εκείνες πριν από 100 χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται στους προεκλογικούς αγώνες στην Ελλάδα και στην Ιταλία», συνέχισε.
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποσαφηνίζει, τέλος, ότι δεν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου……….

ΠΗΓΗ parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου