Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας «Τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους

«Βόμβα» στα κρατικά ταμεία βάζει η μείωση της κατανάλωσης και η συνακόλουθη μείωση εισπράξεων από ΦΠΑ.

Παρότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2013 -αντί για έλλειμμα 1,35 δισ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι «έμμεσοι φόροι θέλουν μεγάλη προσοχή», καθώς τα έσοδα από αυτούς διαρκώς μειώνονται.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση «τορπιλίζει» τα κρατικά έσοδα και «οπλίζουν» την ελληνική πλευρά να τα επικαλεστεί, για να ζητήσει μείωση των αναποτελεσματικών φόρων, που γυρίζουν «μπούμερανγκ» για το Δημόσιο.

Επιβεβαιώνουν μεν την εντυπωσιακή αύξηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων (+18,7% ή 206 εκατ. περισσότερα έναντι των στόχων στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) και στους φόρους περιουσίας (+33% ή 222 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων), τα συνολικά καθαρά έσοδα παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η συνολική εικόνα αλλάζει άρδην, όταν υπολογιστούν και οι εισπράξεις εμμέσων φόρων από ΦΠΑ και τελωνεία, λόγω της κρίσης.

Αν δεν είχαν παγώσει οι επιστροφές φόρων (μόλις 260 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογιζόταν να πληρωθούν 490 εκατ. ευρώ) θα αποκαλυπτόταν υστέρηση έναντι του στόχου στο δίμηνο κατά 230 εκατ. ευρώ. Αυτή η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα θα ξεπερνούσε και το μισό δισ. στο δίμηνο, αν δεν εισέπραττε το Δημόσιο και άλλα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος ως μέρισμα και επιστροφές από τα ομόλογα.

Καθώς όμως όλο και περισσότεροι πληρώνουν παλαιούς και νέους φόρους, αλλά δεν αγοράζουν  και, άρα, δεν πληρώνουν έμμεσους φόρους, το δημόσιο ταμείο χάνει έσοδα, αντί να εισπράττει επιπλέον έσοδα. Για παράδειγμα:

- οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν στο α' δίμηνο 213 εκατ. (ή 8%) χαμηλότερα από το στόχο.

- οι εισπράξεις λοιπών εμμέσων φόρων ήταν 192 εκατ. ή 33% χαμηλότερα από το στόχο.

- οι εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας ήταν 134 εκατ. ευρώ χαμηλότερα ή 58% από το στόχο.

- οι εισπράξεις από τους αυξημένους φόρους ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα, αέριο κλπ) ήταν 28 εκατ. χαμηλότερες από το στόχο ή -3,9%.

Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, τα επιπλέον έσοδα από πέρυσι ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 67%!

Με τα δεδομένα αυτά, πάντως, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά (μαζί με τους τόκους) περιορίστηκε στα 813 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο 2,63 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου