Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Προς νέα χαμηλά έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Προς τις 910 μονάδες υποχωρεί την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με το βλέμμα της αγοράς "καρφωμένο" στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Λευκωσία.

Η επιεικώς... ψυχρή υποδοχή, εκ μέρους του Βερολίνου και των Βρυξελλών, των εναλλακτικών-συμπληρωματικών προτάσεων που επιδιώκει να παρουσιάσει η Κύπρος, μετά την αποτυχία της αποστολής της Κύπριου ΥΠΟΙΚ στη Μόσχα, φαίνεται να οδηγεί την κυπριακή κυβέρνηση σε επαναπροσανατολισμό, σε μία κατεύθυνση βασισμένη στην απόφαση του Eurogroup, αυτή που ήδη έχει απορρίψει η κυπριακή βουλή.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι δημόσιες τοποθετήσεις Κύπριων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η σε δραματικούς τόνους δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι «κάθε λεπτό που περνά, η Κύπρος οδηγείται πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία», αλλά και η ομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία απευθυνόμενη σε βουλευτές του κόμματός της χαρακτήρισε το ζήτημα της Κύπρου ως «ζήτημα αξιοπιστίας.

Πέραν των παραπάνω, πλήρης ασάφεια επικρατεί και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κυπριακής τράπεζες, με τις τελευταίες αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων του εξωτερικού να επαναφέρουν σενάρια για κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Στο ελληνικό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κινείται από την έναρξη των συναλλαγών σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας νωρίτερα έως 1,40% στις 911,87 μονάδες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 919,27 μονάδες με απώλειες 0,60%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, στη σύνθεση του οποίου το σύνολο των τίτλων κινείται ανοδικά (Τρ. Κύπρου και Cyprus PB παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης), τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1,81% στις 132,09 μονάδες, μετά και την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την τύχη των εν ελλάδι καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 18,5 εκατ. τεμαχίων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε 43,3 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 18,27 εκατ. ευρώ αφορούν πακέτο για το 5,82% της Εurobank Properties), ενώ συνολικά 64 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 54 κινούνται ανοδικά και 13 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

 
GD 918.240-0.72%
ΟΓΚΟΣ: € 43,664,936.519



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου