Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Με το "βλέμμα" στην Κύπρο, οι επενδυτές αγνόησαν τα θετικά μάκρο

Dow14.455,823,76 0,03%  



  Nasdaq3.229,10-8,49 -0,26%  

Η Wall Street χθες
Η αβεβαιότητα γύρω από την κυπριακή κρίση χρέους αλλά και η αδυναμία των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας επισκίασαν τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, "χρεώνοντας" την Wall Street με τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα.

Οι μετοχές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην "κόκκινη" περιοχή του ταμπλό, με τις εξελίξεις στην Κύπρο να τροφοδοτούν τη νευρικότητα, απουσία ενός αξιόπιστου σχεδίου διάσωσης της χώρας.

"Η κρίση στην Κύπρο έχει αρχίσει επιτέλους να κερδίζει την προσοχή που πρέπει", σχολίασε ο Brian Battle της Performance Trust Capital Partners, λόγω της πρωτοφανούς φύσης των όρων διάσωσης, και επειδή οι επενδυτές δεν θέλουν να εκτεθούν πριν από ένα "αβέβαιο Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη".

"Εκτιμώ πως είναι προσωρινό, αλλά αυτό οδηγεί τώρα τις αγορές", είπε από την πλευρά του ο Robert Lutts, επικεφαλής επενδύσεων της Cabot Money Management.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 90,24 μονάδες (-0,62%) κλείνοντας στις 14.421,49 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 31,59 μονάδων (1%) φτάνοντας τις 3.222,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 12,91 μονάδων (-0,8%) στις 1.545,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Coca Cola, κλείνοντας στα 40,07 δολάρια με άνοδο 0,20 δολ. ή σε ποσοστό 0,50%. Ακολούθησαν η Verizon Communications Inc με κέρδη 0,41% στα 48,80 δολάρια και η UnitedHealth στα 55,06 δολάρια με άνοδο 0,33%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Cisco (-3,83%), η Hewlett-Packard (-2,62%) και η Bank of America Corp (-1,64%).

Ανοίγοντας τον χορό των μακροοικονομικών στοιχείων, το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 336.000 για την εβδομάδα έως τις 16 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 340.000.

Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψαν το Μάρτιο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia. Ειδικότερα, η Philadelphia Fed ανακοίνωσε ότι ο δείκτης δραστηριότητας των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε στο 2,0 από -12,5 το Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ήταν στο -5,8. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρότερη βελτίωση του δείκτη στο -2,0 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Εξάλλου, αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών σημείωσαν το Φεβρουάριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors, οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν σε σχέση τον προηγούμενο μήνα 0,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,98 εκατ.

Στο μεταξύ, ο δείκτης των leading indicators ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, το οποίο ωστόσο προειδοποιεί πως οι περικοπές δαπανών που ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου μπορούν να αλλάξουν την οικονομική τάση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,5% το Φεβρουάριο, έπειτα από αύξηση 0,5% τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει υποχωρήσει από τον Αύγουστο του 2012.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Oracle ανακοίνωσε πτώση-έκπληξη στα έσοδα της για το γ΄ τρίμηνο. Η μετοχή της έκανε "βουτιά" 9,7%, συμπαρασύροντας τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Oracle διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολ. ή 52 cents ανά μετοχή για την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, έναντι 2,5 δολ. ή 49 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 3,1 δισ. δολ. ή 65 cents ανά μετοχή σε βάση non-GAAP. Η Oracle αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα ήταν 1 δολ. υψηλότερα "χωρίς την επίδραση της ενίσχυσης του δολαρίου σε σύγκριση με τα ξένα νομίσματα".

Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 1% στα 9 δισ. δολ. στη διάρκεια του τριμήνου.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 66 cents ανά μετοχή και τα έσοδα στα 9,37 δισ. δολ. σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet.

Την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 10% στα 14,52 cents ανά μετοχή αποφάσισε εξάλλου η Hewlett-Packard. Η κίνηση αυτή θα στοιχίσει στην εταιρεία 106 εκατ. δολ. επιπλέον ετησίως.

Πτώση 0,7% σημείωσε η μετοχή της Intel στον απόηχο της υποβάθμισης των εκτιμήσεων των αναλυτών της Citigroup για τα μεγέθη της εταιρείας το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο, αλλά και της μείωσης της τιμής-στόχου για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου