Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Άλλαξε το κλίμα στην Wall Street η υπόσχεση της Bank of Japan

Τα επιθετικά νέα μέτρα στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ώθησαν τις μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίδραση των απογοητευτικών στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

"Οι ταύροι έχουν πόλεμο με τις αρκούδες", σχολιάζει ο Burt White, επικεφαλής επενδύσεων της LPL Financial. "Η δράση των Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να ανακουφίσει από πολλά αρνητικά νέα. Όταν η κατάσταση μοιάζει εύθραυστη, σαν να έχουμε μια ευάλωτη αγορά που δείχνει υπεραγορασμένη, βρίσκουμε πάντα στήριξη στα περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας".


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 55,70 μονάδες (0,38%) κλείνοντας στις 14.606,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 6,30 μονάδων (0,20%) και έκλεισε στις 3.224,90 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,20 μονάδων (0.40%) κλείνοντας στις 1.559,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 22,30 δολάρια με άνοδο 0,39 δολ. ή σε ποσοστό 1,78%. Ακολούθησαν η AT&T με κέρδη 1,69% και κλείσιμο στα 37,91 δολάρια και η μετοχή των McDonalds, η οποία έκλεισε στα 100,63 δολάρια με άνοδο 1,39%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η IBM (-0,63%), η Alcoa (-0,60%) και η Exxon Mobil (-0,18%).

Στα μάκρο τη υπουργείο Απασχόλησης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν -για τρίτη διαδοχική εβδομάδα- κατά 28.000 στις 385.000 για την εβδομάδα έως τις 30 Μαρτίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση στις 356.000.

"Βλέπουμε ακόμη την οικονομία να ανακάμπτει και βλέπουμε ακόμη ανάπτυξη. Τα στοιχεία για την απασχόληση της Πέμπτης δεν σου αλλάζουν γνώμη αλλά στου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου", σχολιάζει ο Rex Macey, επικεφαλής επενδύσεων της Wilmington Trust Investment Advisors.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε τη δουλειά και παρέδωσε ένα τεράστιο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης –αυτό θεωρείται ως περισσότερο ‘καύσιμο’ για την ανάληψη ρίσκου ή ως η επιθυμία των επενδυτών για πιο επικίνδυνα πάγια εις βάρος των ασφαλών καταφυγίων», σχολίασε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.

Η BoJ προχώρησε σήμερα σε ένα επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης, καθώς ο πρόσφατα διορισθείς διοικητής της, Haruhiko Kuroda ξεκίνησε την διετή εκστρατεία του για να δώσει τέλος στον αποπληθωρισμό που ταλανίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ήταν η διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας. Με τα ιαπωνικά επιτόκια να βρίσκονται κοντά στο μηδέν, οι αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και άλλων assets υπήρξαν ο βασικός τρόπος μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα έχει επιδιώξει να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας και να δώσει τέλος στις χρόνιες μειώσεις των τιμών που περιορίζουν την ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν το βασικό τους επιτόκιο αμετάβλητο, όπως αναμενόταν.

Στα της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve Bank, Dennis Lockhart δήλωσε σε συνέντευξύ του στο CNBC πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει αποκλείσει τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και την ανακοίνωση μία ημερομηνίας για τον τερματισμό της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank του San Francisco, John Williams, προέβλεψε μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το καλοκαίρι. Σε ομιλία του στο Los Angeles, ο Williams σημείωσε πως αν οι προβλέψεις του είναι σωστές, η αγορά εργασίας θα έχει βελτιωθεί έως το καλοκαίρι. «Εάν συμβεί αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τις αγορές μας τότε,» σημείωσε.

ΠΗΓΗ capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου