Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Θέμα χρόνου η οριστική ρήξη... Το «μνημόνιο» στο ΠΑΣΟΚ «τελειώνει» τις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου

Θέμα ελάχιστων εβδομάδων πρέπει να θεωρείται η οριστική ρήξη στις σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι αναγκασμένο πλέον να εισέλθει σε ένα ιδιότυπο «μνημόνιο», με επώδυνα και δραστικά μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Η αποστροφή του κ. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου την Πέμπτη, ότι εάν ο κ. Παπανδρέου θίγεται από τα δημοσιεύματα του τύπου για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ας πάει στη δικαιοσύνη, είναι ενδεικτική των διαθέσεων του προέδρου για την υπόθεση. Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να αναδείξει τις καίριες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο του Κινήματος, κάτι που οδηγεί στενούς συνεργάτες και άλλους ψύχραιμους παρατηρητές να εκτιμούν ότι η πρόθεσή του για σύγκρουση μέχρι τέλους με τον πρώην πρωθυπουργό είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του ακραιφνούς βενιζελικού αντιπροέδρου της Βουλής Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος ζήτησε, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Μέγκα, να παρέμβει ο εισαγγελέας για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Αφησε δε σαφείς αιχμές για τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου. Σημείωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα το ζήτημα, ώστε μετά τον έλεγχο να έρθει η κάθαρση για το κόμμα του.

Δύο είναι τα καίρια σημεία που καθορίζουν, από άποψη χρόνου και ουσίας, την εκδήλωση της σύγκρουσης:

Πρώτον, πρέπει να παρουσιαστεί επισήμως το πόρισμα των ελεγκτικών εταιριών, ώστε η συζήτηση να μην γίνεται με γενικότητες και χωρίς επίσημα στοιχεία. Αυτό αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του Μάη. Τότε θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο, αλλά και η κεντρική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγκαστικά οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ακόμη κι αν ο κ. Βενιζέλος ήθελε να δώσει συγχωροχάρτι στον προκάτοχό του, κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν τα νεώτερα στελέχη του κόμματος, που νιώθουν αβάσταχτο το βάρος των λαθών, που έκανε η προηγούμενη ηγεσία σε όλα τα επίπεδα.

Δεύτερο, όταν η ηγεσία θα καθορίσει πρακτικά το νέο πλάνο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και θα διαφανεί η κατάσταση μιζέριας, ένδειας και υπολειτουργίας, στην οποία είναι αναγκασμένο το κόμμα να συνεχίσει. Επί της ουσίας δηλαδή η απόφαση – διαπίστωση του πολιτικού συμβουλίου ότι το κόμμα πρέπει να ζει πλέον με 100 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, καθώς τόσα μένουν από την κρατική χρηματοδότηση, εάν αφαιρεθούν οι βασικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του τεράστιου τραπεζικού δανεισμού των 120 εκατ. ευρώ (!!!!), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα «μνημονιακού» τύπου: Με απολύσεις εργαζομένων, με μειωμένους μισθούς, με δραστικό περιορισμό των λειτουργικών του αναγκών, με μετακόμιση σε νέο φτηνότερο κτήριο κλπ. Είναι σαφές ότι την ευθύνη και το κόστος για τις αποφάσεις αυτές δεν θα θέλει να τις αναλάβει επ’ ουδενί η σημερινή ηγετική ομάδα, η οποία βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση εξαιτίας της πολυτελούς διαβίωσης της προηγούμενης ηγεσίας, όταν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και όχι μόνο, συμπεριφέρονταν σαν να ζούσαν σε πεντάστερο ξενοδοχείο, με κάθε δυνατή χλιδή στην υπηρεσία τους.


Ο Σαλαγιάννης

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Πέμπτης η πιο άβολη στιγμή ήταν όταν ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του κόμματος και, μέσα σε ένα κλίμα απελπισίας κατέθεσε και το πρόγραμμα «λιτότητας», με το οποίο μπορεί ίσως να επιβιώσει το Κίνημα. Στο τέλος μόνο που δεν σηκώθηκαν τα μέλη του οργάνου να συλλυπηθούν τον κ. Σαλαγιάννη. Ο διευθυντής είπε λοιπόν ότι τα χρέη προέρχονται κυρίως προσλήψεις, ταξίδια στελεχών, υπέρογκη χρήση κινητών τηλεφώνων, εξωφρενικά ενοίκια, δημοσκοπήσεις και πληρωμές σε εταιρίες συμβούλων. Φυσικά και οι εκλογικές δαπάνες σημείωσαν επί Παπανδρέου εντυπωσιακά και ρεκόρ, που δεν καταρρίπτονται εύκολα.

Η πρότασή του είναι να μην ξεπερνούν τα μηνιαία έξοδα του ΠΑΣΟΚ τις 100.000 ευρώ. Από αυτά οι 10.000 να αφορούν ενοίκια και άλλους λογαριασμούς, οι 60.000 τη μισθοδοσία συνολικά (με εισφορές και φόρους) και οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ να δαπανώνται για τα υπόλοιπα γενικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα θεωρεί ότι είναι εφικτό να ζητηθεί από κάθε ενεργό μέλος του κινήματος να πληρώνει συνδρομή ενός ευρώ το μήνα.

Προτάσεις πάντως για μετακόμιση δεν υπήρξαν συγκεκριμένες, είναι όμως ενδεικτικό ότι αυτή την ώρα το ΠΑΣΟΚ πληρώνει μόνο για το κτήριο της Ιπποκράτους 35000 ευρώ, κάτι που απλά απαγορευτικό με βάση το νέο οικονομικό πλάνο!
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου