Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Με διόρθωση έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr
 
Πτωτικά κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από τρεις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις που απέφεραν συνολικά κέρδη 9,47% στον Γενικό Δείκτη και 52,77% στον δείκτη των τραπεζών.

Εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, οι μετοχές των ΕΤΕ και Jumbo ήταν οι μοναδικές στον FTSE25 που απέφυγαν τις πιέσεις. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο τίτλος της Alpha Bank υποχωρώντας 11,69%, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 6% οι μετοχές των Intralot, METKA, ΟΛΠ, MIG και Eurobank.


«H επιστροφή από τις Πασχαλινές διακοπές και τις αργίες της Πρωτομαγιάς μόνο υποτονική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την χρηματιστηριακή αγορά. Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αλλεπάλληλα νέα υψηλά έτους ανεβάζοντας τζίρους και αδρεναλίνη καθώς οι αποδόσεις που κατεγράφησαν έφθασαν έως και το 50% σε χαρτιά του FTSE-25» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Securities.

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, οι τράπεζες ηγήθηκαν της ανόδου βοηθούμενες από τις ανακοινώσεις εγγυημένης κάλυψης των αυξήσεων της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίες θεωρήθηκαν από την αγορά σοβαρές ενδείξεις επιστροφής του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά εν γένει.

Οι πέντε ανοδικές εβδομάδες που έχουν προηγηθεί, τα συσσωρευμένα κέρδη σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές και οι ανάγκες των κεφαλαίων για τις καλύψεις των τραπεζικών αυξήσεων -που σε κάποιο βαθμό θα αντληθούν και από πωλήσεις μετοχών εγχώριων χαρτοφυλακίων- ενδεχομένως να συμπιέσουν περαιτέρω την εικόνα της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνει η Beta, εκτιμώντας ωστόσο ότι η αγορά μπορεί να βρει «πεδίο περισσότερο πρόθυμων αγοραστών κάτω από τις 1.000 μονάδες και ως εκ τούτου η διόρθωση που εξελίσσεται θα έχει περιορισμένο εύρος εκτόνωσης».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.034,39 μονάδες με απώλειες 2,99%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 3,81% στις 1.025,67 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών οι απώλειες περιορίστηκαν σε 2,66% (από 6,36% ενδοσυνεδριακά) στις 207,83 μονάδες.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 100,87 εκατ. τεμαχίων, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 124,19 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 27,17 εκατ. ευρώ μέσω πακέτων), ενώ συνολικά 90 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 63 ενισχύθηκαν και 106 ολοκλήρωσαν αμετάβλητες.

 
GD 1,034.390-2.99%
ΟΓΚΟΣ: € 118,791,061.208



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου