Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Πόλεμος μετά την βόμβα απολύσεων που έπεσε για πρώτη φορά στο Δημόσιο

Βόμβα για την όποια όλοι μιλούσαν αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα σκάσει, τελικά έπεσε στο Δημόσιο με την απόφαση της κυβέρνησης να κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο δίνεται το πράσινο φως, για πρώτη φορά, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ..

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι και για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν. Για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει για πρώτη φορά την μετακίνηση εργαζομένων και την πιθανή απόλυση τους είναι ζωτικής σημασίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ διεμήνυσε ήδη ότι δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τις απολύσεις.
Καταλήψεις σε δημαρχεία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, απειλούν με μπλόκο στην αποκομιδή των σκουπιδιών
Η αρχική απάντηση από τους κλάδους που πλήττονται από το πολυνομοσχέδιο ήταν μουδιασμένη, αφού παρά την επιμονή που είχε δείξει η κυβέρνηση, κανείς δεν είχε πιστέψει πραγματικά πως θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποίησες ήρθαν, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρά σε καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών υπηρεσιών. Μάλιστα οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν περαιτέρω.
Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζουν πως θα γίνουν παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια των δήμων όλης της χώρας, ώστε να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων με τις αυτοδιοικητικές αρχές και να υπάρξουν εισηγήσεις στην ΚΕΔΕ για «το "κλείσιμο" των δήμων ως αναγκαίο και μόνο μέσο υπεράσπισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Μάλιστα απειλούν ακόμα και με μπλόκο στην αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλους τους δήμους της χώρας.
Χημικά και ένταση στο υπουργείο Παιδείας -Σύγκρουση ΜΑΤ-καθηγητών ΟΛΜΕ
Στα «κάγκελα» βρίσκονται και οι καθηγητές, οι οποίο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα εκεί ανέβηκε η ένταση και μέλη της ΟΛΜΕ ήρθαν στα χέρια με τα ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.
Ολα ξεκίνησαν όταν τα μέλη της ΟΛΜΕ ενημερώθηκαν ότι υπήρξε αδιέξοδο στην συνάντηση του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το προεδρείο της ομοσπονδίας. Το αδιέξοδο δεν γεφυρώνεται αφού ο Αρβανιτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις απολύσεις των καθηγητών.
Ποιοι θα δουν πρώτοι την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο
Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, για να επιλεγούν οι 4.200 σε πρώτη και 8.300 σε δεύτερη φάση -συνολικά 12.500- δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των αποχωρήσεων θα φτάσει τις 25.000 όπως περιγράφει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.
Θα παραλύσει η Αθήνα στις 16 Ιουλίου -ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ στους δρόμους
Στην εξαγγελία 24ωρης γενικής απεργίας για την Τρίτη 16 Ιουλίου προχώρησε η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Η απεργία σημειώνεται ως αντίδραση στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος
Αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΠΟΕΜ μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και Σκαραμαγκά στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάβημα στους συναρμόδιους υπουργούς».


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου