Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρή επίθεση Guardian: Πώς να κατανοήσει την ελληνική πραγματικότητα η χλιδάτη Λαγκάρντ;

«Για κάποιον που εισπράττει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων, ταξιδεύει πρώτη θέση και κινείται με λιμουζίνα από πεντάστερα ξενοδοχεία σε κατάλευκες αίθουσες συσκέψεων, η πραγματικότητα είναι εύκολο να του διαφύγει» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.Σκληρή επίθεση στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει ο αρθογράφος του Guardian, Άλεξ Αντρέου, με αφορμή τις αισιοδόξες αναφορές της σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό κανάλι ABC ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την κρίση και τις παραδοχές της ότι το ταμείο υπέπεσε σε λάθη που οδήγησαν στην εφαρμογή λάθος οικονομικών λύσεων για την ελληνική κρίση.

Αυτό που εξόργισε τον αρθρογράφο ήταν η αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «είχαμε διασφαλίσει για ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε οι πιο εκτεθειμένοι να μην υποφέρουν τόσο πολύ».

«Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Πιθανώς είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που βλέπω εγώ όταν την επισκέπτομαι. Άλλωστε για κάποιον που εισπράττει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων, ταξιδεύει πρώτη θέση και κινείται με λιμουζίνα από πεντάστερα ξενοδοχεία σε κατάλευκες αίθουσες συσκέψεων, η πραγματικότητα είναι εύκολο να του διαφύγει» αναφέρει σε υψηλούς τόνους ο Αντρέου.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο επίσης για τις μαυροντυμένες γυναίκες που ψάχνουν τρόφιμα από τα σκουπίδια, για τις μεγάλες ουρές για πακέτα τροφίμων από τους Γιατρούς του Κόσμου αλλά και για τις οικογένειες που ξεκληρίζονται όταν αποφασίσουν να κάψουν ακατάλληλα ξύλα σε μαγγάλια και πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο που εξοργίζει τον Αντρέου είναι ο πανηγυρισμός της Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1943 κατηγορώντας την ότι δεν κατανοεί τη συλλογική ψυχολογία, τους ανθρώπους και την ιστορία της χώρας υπενθυμίζοντας με νόημα ότι τότε η Ελλάδα βρισκόταν από γερμανική κατοχή και είχε χάσει το 10% του πληθυσμού της.

Και ο αθρογράφος αναρωτιέται: Αυτά τα σχόλια είναι αποτέλεσμα τεράστιας απερισκεψίας ή υποκρύπτουν ένα βαθύτερο μήνυμα ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα όταν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή; Αναφερόμενος, τέλος, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής σχολιάζει: Κάθε φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίζει να σχολίασει την Ελλάδα τότε αυτοί πρέπει να πανηγυρίζουν.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου