Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κανταρέ: Στην Βόρειο Ηπειρο υπήρχαν 1200 ελληνικά σχολεία επί Τουρκοκρατίας και ΜΟΝΟ ένα αλβανικό

Μια αποκάλυψη για την κατάσταση της παιδείας επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία γενικότερα, έκανε, μιλώντας σε αλβανική εφημερίδα, ο διεθνούς φήμης αλβανός συγγραφέας Ισμήλ Κανταρέ.
Ο Κανταρέ δήλωσε πως το 1887 στην Αλβανία υπήρχαν τρεις χιλιάδες σχολεία, εκ των οποίων χίλια διακόσια τουρκικά δημόσια σχολεία, άλλα τόσα ιδιωτικά ελληνικά σχολεία, τριακόσια βουλγάρικα σχολεία, καθώς και πολλά σερβικά και βλάχικα σχολεία. Αλβανικό σχολείο υπήρχε ΜΟΝΟ ΕΝΑ με διευθυντή τον Παντελή Σωτήρη! 

Ο αλβανός συγγραφέας σημειώνει πως «κάθε γλώσσα επιτρεπόταν να διδάσκεται στα “ανεκτική αυτοκρατορία”, εκτός από μία: την αλβανική γλώσσα! Και η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Παντελής Σωτήρης, δολοφονείται και το αλβανικό σχολείο κλείνει! Αυτή είναι η αλήθεια που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη στον Αλβανικό λαό». «Η Τουρκία κατέστρεψε την αλβανική γλώσσα και το αλβανικό έθνος, αυτή είναι η αλήθεια», καταλήγει.

Τα όσα δηλώνει ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας έρχονται να στηρίξουν την ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου, ενώ η αναφορά του σε αλβανικό κράτος και έθνος το 1887 προκαλεί γέλιο διότι τότε δεν υπήρχε κράτος με αυτή την ονομασία, καθώς η «Αλβανία» δημιουργήθηκε ως Κράτος με τη Συνθήκη του Λονδίνου (17-30 Μαΐου 1913). Τα σύνορά της καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913). Στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος συμπεριελήφθη και το βόρειο τμήμα της Ηπείρου, που από τότε αναφέρεται ως Βόρειος Ήπειρος, τμήμα το οποίο είχε ήδη απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), από τον ελληνικό στρατό.
Η ιστορία σήμερα επαναλαμβάνεται με την Αλβανία ως θύτη και τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου να παραμένει στην θέση του θύματος…
Αν και ζούμε σε μια εποχή Δημοκρατίας με την Αλβανία να επιζήτα διακαώς την ενσωμάτωσή της στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ενέργειες των αλβανών και οι τρόποι αφελληνισμού του χώρου της Βορείου Ηπείρου και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού συνεχίζουν να παραμένουν οι ίδιοι και έχουν ως εξής:
1. Γεωγραφικός και εδαφικός αφελληνισμός
2. Πληθυσμιακός αφελληνισμός
3. Ληξιαρχικός αφελληνισμός
4. Απογραφικός αφελληνισμός
5. Ονοματοδοτικός αφελληνισμός
6. Τοπωνυμικός αφελληνισμός
7. Γλωσσικός και εκπαιδευτικός αφελληνισμός
8. Ιστορικός και πολιτισμικός αφελληνισμός
9. Θρησκευτικός αφελληνισμός και
10. Πολιτικός και ιδεολογικός αφλληνισμός.

ΠΗΓΗ aftonomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου