Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Την κατάληψη της Μαριούπολης ανακοίνωσαν οι αντάρτες(Βίντεο)

Αν και Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη της ανατολική Ουκρανία όπου από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη μάχες, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για συνομιλίες με τη Μόσχα και υπόσχεται κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, για την ώρα οι πληροφορίες όσον αφορά στο τι συμβαίνει στην πόλη είναι συγκεχυμένες.



Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας μετέδωσε το μεσημέρι ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές μπήκαν στην Μαριούπολη, αλλά εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη και το λιμάνι της, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας.



«Οι πρώτες ομάδες των ανταρτών βρίσκονται ήδη στη Μαριούπολη», είπε μια πηγή των αυτονομιστών, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στο Κίεβο ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια. Τους απωθήσαμε μάλιστα από τις θέσεις που κρατούσαν».



Ένας αξιωματικός του ουκρανικού στρατού είπε ότι «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» και δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, παρά το ότι έχουν αρχίσει πλέον στο Μινσκ οι συνομιλίες της «Ομάδας Επαφής».

 

Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Ουκρανία
Την ίδια ώρα, ένα τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι για πρώτη φορά ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, η ρωσική τηλεόραση έσπασε την «ομερτά» που τηρούσε μέχρι σήμερα όσον αφορά την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, μεταδίδοντας ρεπορτάζ για έναν στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε στη χώρα.

«Σήμερα στον Κοστρομά αποχαιρέτισαν τον Ανατόλι Τράβκιν. Πριν από περίπου έναν μήνα έφυγε για το Ντονμπάς (σ.σ. την ανατολική Ουκρανία) και σκοτώθηκε σε μάχη», ανέφερε ο παρουσιαστής του καναλιού Πέρβι Κανάλ, ενός από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας.

Οι μαρτυρίες συγγενών στρατιωτών που τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία πολλαπλασιάζονται καθημερινά στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες. Όμως τα τηλεοπτικά κανάλια, που συχνά ελέγχονται από το Κρεμλίνο, τηρούσαν απόλυτη σιγή για το θέμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Μητέρων Στρατιωτών, μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών και 7.000 έως 8.000 από αυτούς μπορεί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ανατολική Ουκρανία. Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Ολεξάντρ Ντανίλιουκ υποστήριξε ότι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί.

Πάντως, μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα έδειξε ότι δύο στους τρεις Ρώσους δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου