Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το Κυπριακό συζητούν σήμερα στη Μόσχα Αναστασιάδης-Μπαν

Λευκωσία: Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντάται σήμερα στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Μπαν το Κυπριακό, ενόψει της επανέναρξης του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το κοινό δείπνο των ηγετών, την προσεχή Δευτέρα.

Εξάλλου, στη Μόσχα, ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της Ημέρας της Νίκης, με την μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.00πμ τοπική ώρα.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους προέδρους, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

Παρακάθισε, εξάλλου, σε δείπνο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Πούτιν προς τιμήν των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στους εορτασμούς.

Αύριο, Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, προτού αναχωρήσει για την Κύπρο.


Σε δηλώσεις του το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε πολύ καλή τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την επανέναρξη των συνομιλιών και συζήτησαν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη διαδικασία.

Σημείωσε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού πρόθεση της Λευκωσίας είναι η ενεργότερη εμπλοκή όλων.

Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με τους πρεσβευτές όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ενδεχομένως και σήμερα να έχει επικοινωνία τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής στη διαδικασία και της ΕΕ και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ίσως να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, στη Ρίγα.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου