Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Προχωρά κανονικά η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Από το philenews

Λευκωσία: Το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ αναμένουν Κύπρος και Ελλάδα προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα μεταξύ των γενικών διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, το όλο θέμα έχει κατά κάποιο τρόπο μπει προσωρινά στο «ψυγείο» λόγω των εσωτερικών εξελίξεων και των εκλογών στο Ισραήλ.


Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ αναμένεται οι επαφές μεταξύ των τριών χωρών να αναθερμανθούν και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Ενθαρρυντικό για την τριμερή Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας αποτελεί και το γεγονός ότι επί του παρόντος ο Βενιαμίν Νετανιάχου επιλέγει να κρατήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι δεν θα παρουσιαστεί οποιοδήποτε κενό στις όποιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών χωρών, καθ' ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι γνώστης όλων των σχετικών θεμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαζόταν ένα διάστημα προσαρμογής από το νέο υπουργό Εξωτερικών πριν αρχίσει τις επαφές και το διάλογο.

Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα ασκεί και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών σημαίνει ότι το Ισραήλ θα συνομιλεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, με κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης.

Η Λευκωσία δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για όλα αυτά. Εκτιμά ότι ευθύς μετά τη σύσταση κυβέρνησης στο Ισραήλ τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους και σύντομα θα υπάρχουν νέες εξελίξεις. Ιδιαίτερη προσοχή από κυπριακής πλευράς υπάρχει στο πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ. Αυτό, όπως μας ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν θα είναι πολύ μακριά και πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν μπορούν να επηρεαστούν από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις στη μια ή την άλλη χώρα.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας υφίσταται ήδη μια τριμερής συνεργασία ανάλογη με εκείνη που έχει επιτευχθεί με την Αίγυπτο. Γι' αυτό, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι λάθος να μπαίνει το θέμα κατά πόσο θα υπάρξει μια νέα τριμερής Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ αφού ήδη υφίσταται. Το μόνο που απομένει, υπογραμμίζεται, είναι να προχωρήσει κι αυτή η τριμερής σε αντίστοιχο υψηλό επίπεδο.

Ευελιστούν σε βελτίωση


Αλλαγή στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας αναμένουν, χωρίς να καθορίζονται το πότε, διάφοροι κύκλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελπίδα τους αυτή στηρίζεται σε καθαρά οικονομικούς δείκτες και ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια παρ’ όλες τις διπλωματικές και πολιτικές αναταράξεις.

Με ένα σκεπτικό (που θυμίζει και λίγο από Κυπριακό) οι συγκεκριμένοι κύκλοι αναφέρουν πως οι εμπορικές σχέσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι που επιδράσει θετικά τόσο σ’ ό,τι αφορά τον πολιτικό όσο και περαιτέρω στον οικονομικό τομέα.

Οι απόψεις αυτές εκφράζονται από τους ίδιους κύκλους που στο παρελθόν εργάστηκαν για την ενδυνάμωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

Ωστόσο, το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιήσει την προσέγγισή του έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντίθετα επιμένει να χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο ως άτομο που προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου