Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Θρίλερ: Συμφωνία απόψε ή μέχρι τέλος εβδομάδας;

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις από Σόιμπλε και ΔΝΤ - Θέτουν όρο πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων και μετά να επικυρωθεί από τα ξένα κοινοβούλια - Τηλεφώνημα Τσίπρα με Λιου - Στις 19:00 συναντάται με Ντράγκι
Οι διπλωματικές επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται στο απόγειό τους στις Βρυξέλλες όπου στις 20:00 απόψε ώρα Ελλάδας ξεκινά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.


Έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup φάνηκε ότι η συμφωνία μοιάζει να είναι θέμα χρόνου. Ομως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν οι ελληνικές προτάσεις να έχουν πρώτα αξιολογηθεί από τους λεγόμενους θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) και στη συνέχεια να εγκριθούν από το Eurogroup προτού τελικώς η συμφωνία επικυρωθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί απόψε και γι' αυτό τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ έκαναν λόγο για μια συμφωνία η οποία μπορεί να συνομολογηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με ορόσημο το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το προσεχές διήμερο 25 και 26 Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εμφανίζεται επισπεύδουσα και για διάφορους λόγους επείγεται για συμφωνία απόψε. Αυτοί που αντιδρούν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι ζητούν να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, να συνεδριάσει ξανά εντός του επομένου διημέρου το Eurogroup και στη συνέχεια να εισηγηθεί προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έγκριση της συμφωνίας για την διάσωση της Ελλάδας. ΔΝΤ και Σόιμπλε θεωρούν ότι πριν απ' όλα είναι δεσμευτικό ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα μέτρα να έχει υπερψηφιστει από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια ή τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα υιοθετήσουν τη διαδικασία που εισηγούνται οι λεγόμενοι «σκληροί».


Λαγκάρντ: Μας θέλετε; - Τσίπρας:΅Εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση...
«Μας θέλετε στο πρόγραμμα;» ρώτησε κατά πληροφορίες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι παρουσία των κυρίων Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με τον ίδιο ευθύ τρόπο.

«Σας θέλουμε» απάντησε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας φέρεται να της είπε συνεχίζοντας: Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική όπως πχ για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. «Να πείτε την άποψή σας και για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

Στην προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματική θέση της Ελλάδας και να πείσει τους εταίρους και πιστωτές για την αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ ο κ. Τσίπρας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου