Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

CNN: Πάτε διακοπές στην Ελλάδα; Πάρτε μαγιό και... μετρητά

«Συμβουλές» προς τους τουρίστες που ετοιμάζονται για διακοπές στην Ελλάδα δίνει το CNN, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

«Αν σχεδιάζετε διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι να πάρετε μαζί σας μαγιό, καπέλο και... πολλά μετρητά» σχολιάζει η αρθρογράφος στην ιστοσελίδα του CNN.
Και συνεχίζει:

Η ρημαγμένη από το χρέος χώρα βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση και ίσως επιβάλει έλεγχο αναλήψεων από τις τράπεζες.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους τουρίστες νευρικούς.

Ο μεγαλύτερο πάροχος συναλλάγματος στη Βρετανία, το U.K. Post Office Travel Money είπε στος επίδοξους παραθεριστές να πάρουν αρκετά μετρητά σε ευρώ για να βγάλουν τις διακοπές τους. Αυτό θα τους βοηθούσε να αποφύγουν τις επιπτώσεις από μια ξαφνική κρίση.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και οι τουρίστες έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση στο παρελθόν. Το 2013 τα ΑΤΜ ξέμειναν από μετρητά με τους καταστηματάρχες και τα εστιατόρια να είναι διστακτικοί για να δεχθούν πίστωση και πιστωτικές κάρτες.

Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο για να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ενοχλημένους πιστωτές της. Οι διαπραγματεύσεις είναι στις τελευταίες τους εβδομάδες και η χώρα πρέπει να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσει ώστε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να πληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ.

Εάν χρεοκοπήσει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να υιοθετήσει δικό της νόμισμα, αλλά αν συμβεί ποτέ αυτό, τα ευρώ θα γίνονται ακόμη δεκτά για κάποιο καιρό.
«Οι όποιες αλλαγές είναι πολύ δύσκολο να συμβούν μέσα σε μια νύχτα. Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα νέο νόμισμα θα χρειαστεί χρόνο και τα ευρώ θα γίνονται δεκτά στο μεσοδιάστημα» λέει η Συνομοσπονδία Βρετανών ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Οι Ελληνες έχουν ήδη μεταφέρει πάρα πολλά λεφτά εκτός Ελλάδας. Η κεντρική τράπεζα λέει ότι περίπου 30 δισ. «έφυγαν» από τις τράπεζες μεταξύ του Οκτώβρη του 2014 και του Απρίλη του 2015.

Με χιλιάδες νησιά και πολλά ιστορικά σημεία ο τουρισμός είναι βασικός τομέας για κέρδη και θέσεις εργασίας. Η κατεστραμμένη οικονομία βασίζεται στα χρήματα των τουριστών.

ΠΗΓΗ iefimerida







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου