Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Πούτιν πήρε το πράσινο φως να μπει στη Συρία - Διπλωματικό θρίλερ για τον Άσαντ

Η ρωσική άνω Βουλή έδωσε άδεια στον Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Μόσχα και Ουάσινγκτον ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος
Το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομοφώνως εξουσιοδότηση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ.

ADVERTISEMENT
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανταλλάσσει με τις ΗΠΑ πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, ενώ προσφάτως εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη βοηθά στον συντονισμό των επιδρομών και των κινήσεων των χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και Interfax.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ενημερώσει σήμερα τους εταίρους της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ ζήτησε από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια, εξήγησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ, μετά την ψηφοφορία κατά την οποία το Συμβούλιο των Ομοσπονδιών, η ρωσική Ανω Βουλή, έδωσε το "πράσινο φως" στον πρόεδρο Πούτιν για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
"Ο Σύρος πρόεδρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της χώρας μας για να ζητήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας", δήλωσε ο Ιβανόφ στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι θα ενεργήσει "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταχθούν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Έρευνα για τα εγκλήματα του Άσαντ

Ποινική έρευνα για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ξεκίνησε στη Γαλλία για βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μεταξύ του 2011 και του 2013, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική έρευνα κατ’ αγνώστων για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", έπειτα από επισήμανση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Η έρευνα βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία του "Σέζαρ", ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που διέφυγε από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013, παίρνοντας μαζί του 55.000 φρικιαστικές φωτογραφίες σωματικών βασανιστηρίων.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε τα γεγονότα στον εισαγγελέα του Παρισιού. Οι ερευνητές του κεντρικού Γραφείου αντιμετώπισης των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου (OCLCHGCG) έχουν επιφορτιστεί να διεξαγάγουν τις έρευνες.
Θα εργαστούν κυρίως με αφετηρία χιλιάδες φωτογραφίες βασανιστηρίων που συγκέντρωσε στη διάρκεια δύο χρόνων ο άνδρας αυτός, ο επονομαζόμενος "Σέζαρ", που ήταν φωτογράφος στις τάξεις του συριακού καθεστώτος προτού διαφύγει από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013. Λέει πως είχε εργαστεί σε μια μονάδα τεκμηρίωσης της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου