Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος:Μπουρτζού: Δεν διαπραγματεύονται συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών - Γραπτή δήλωση - Αντίδραση από ΔΗΚΟ

Λευκωσία: “Η ευχή μας είναι σε αυτή τη διαδικασία να υπάρξει μια υπεύθυνη στάση και να αποφευχθούν ρητορικές και οι στρεβλώσεις που μπορούν να βλάψουν την ειρηνευτική διαδικασία”, είπε σε δηλώσεις του σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.

Σε γραπτή δήλωση που μεταδόθηκε από τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι η θέση του Μουσταφά Ακιντζί είναι ότι δεν απορρίπτει τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το αντίθετο, τις αποδέχεται ως βάση για να προχωρήσει. Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ένα σημαντικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό.

Αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας του νέου κράτους είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι “σύμφωνα με το ότι οι δύο πλευρές δεν γνωρίζουν η μία την άλλη και με το ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, το φυσικό είναι να δημιουργήσουμε μία Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών. Και είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο”.

Παράλληλα, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η τ/κ πλευρά αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια και η οποία εκπροσωπεί μόνο τους Ελληνοκυπρίους -όπως υποστήριξε- και σε καμία περίπτωση η προσπάθεια τους δεν στοχεύει στην "τροποποίηση" της. “Το αντίθετο, όπως δήλωσε και ο Ακιντζι σε πολλές περιπτώσεις, εμείς με τη λύση θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή”, είπε ο Μπουρτζού.

Ο Μπουρτζού στη συνέχεια παραθέτει δήλωση που ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε την 1η Σεπτεμβρίου, 2015. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, “η νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί – η οποία στο όνομα, στη σημαία και σε όλα της θα είναι μια νέα δομή- θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή. Αλλά αυτή η νέα δομή δεν θα πάει να υποβάλει ξανά αίτηση για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί η νέα δομή θα αντικαταστήσει την παλιά δομή. Έτσι έχουν τα πράγματα. Η ΤΔΒΚ με όλα της είναι μια δομή. Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. Και αυτή η δομή θα βρεθεί μέσα σε μια νέα διάρθρωση. Θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία. Με τον ίδιο τρόπο, και η δομή η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκύπριους θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία, η οποία θα βρίσκεται και πάλι υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων και εμείς θα έχουμε τη θέση μας στον ομόσπονδο συνεταιρισμό που θα δημιουργήσουν αυτές οι δύο δομές”.

ΔΗΚΟ: Παραλήρημα από το ψευδοκράτος

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ σημειώνει τα ακόλουθα:

«Άκρως προκλητικός παρουσιάζεται για πολλοστή φορά ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διά ανακοίνωσης της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους, καθιστά σαφές ότι δεν αποδέχεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιγράφει με ακρίβεια μια διαδικασία παρθενογένεσης, επικαλούμενος μάλιστα και τη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου του Φεβρουαρίου 2014.

Στην ανακοίνωση, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρεται σε δημιουργία ενός «νέου συνεταιρισμού», με «νέα δομή, ονομασία και σημαία», ενώ, προχωρεί ακόμα ένα βήμα στο δρόμο της προκλητικότητας και αδιαλλαξίας λέγοντας ότι «το ψευδοκράτος θα μετεξελιχθεί σε «ιδρυτικό κράτος» του «νέου ομόσπονδου συνεταιρισμού» και ότι κατά τον ίδιο τρόπο και η Κυπριακή Δημοκρατίας θα γίνει «ιδρυτικό κράτος» του «νέου συνεταιρισμού», ο οποίος «νέος συνεταιρισμός» θα λάβει τη θέση της «παλαιάς δομής», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, στους διεθνείς οργανισμούς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη νέα πρόκληση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη και δηλώνει πως η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας αδιαπραγμάτευτος όρος, που τίθεται από το σύνολο των ελληνοκυπρίων.

Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχονται σιωπηρά τη διαχρονική τουρκική αξίωση για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για παρθενογένεση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει την πρότασή του για χάραξη νέας στρατηγικής που θα προστατεύει και θα αξιοποιεί την ύπαρξη και οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα οδηγεί σε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου