Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Xούντα Φίλη»: Δεν θα επιτρέψουμε μαθητές να κάνουν πορείες κατά των hospot

Στην απριλιανού χαρακτήρα γραμμή «πνεύμα και ηθική» ο υπουργός Παιδείας θέλει να κάνει κι αυτός τη δική του... μεταρρύθμιση στην Παιδεία και προαναγγέλλει ενίσχυση του «ανθρωπιστικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης» - Έβαλαν βραχιολάκια με τον αριθμό τους στους πρώτους 70 πρόσφυγες στη Χίο
Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του hot spot στη Χίο με την άφιξη των πρώτων 70 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός. Κατά την είσοδο των προσφύγων στο hot spot, στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξέφρασε τη θλίψη του για τη χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς ενάντια στη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων, καλώντας δάσκαλους και καθηγητές να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους και των διακρίσεων. Ο κ. Φίλης μάλιστα υπογράμμισε πως το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τοπικών φορέων εναντίον των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων:

«Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας. Να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: Αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ' τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.

Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να περάσει σε κάθε σχολική τάξη και να εμπνεύσει τα παιδιά μας, γιατί είναι συμφορά μεγάλη, που λέει και ο ποιητής, «ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα», κάποιες φωνές να δηλητηριάζουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κοινωνία μας, σπέρνοντας το μίσος και τον ρατσισμό.

Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού. Παράλληλα, υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο- θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου, εμπνεόμενο από τη φράση της Νομπελίστριας Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, ότι "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο"».


Σε λειτουργία το hotspot της Χίου
Το νέο hotspot στην Χίο είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Το κέντρο είναι χωρητικότητας 1095 ατόμων και αυτό δημιουργεί προβληματισμό για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο τότε που οι μεταναστευτικές ροές υπολογίζεται ότι θα είναι 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα.

Τις πύλες του για πρώτη φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης και το πρώην στρατόπεδο "Στεφανάκη" στο Σχιστό που μέσα σε δύο εβδομάδες μετετράπη σε relocation camp. Στο στρατόπεδο βρέθηκαν και ξεναγήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που έφτασε στο Σχιστό με ελικόπτερο, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο χώρο που θα φιλοξενεί αποκλειστικά Σύρους πρόσφυγες σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν περίπου 500 άτομα. Η μεταφορά των πρώτων προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Όσοι θα φιλοξενούνται στο Σχιστό θα μπορούν να παραμένουν στο χώρο μέχρι και 72 ώρες με το ενδεχόμενο παράτασης, που θα εξετάζεται ανά περίπτωση.

Οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί στο πρώην στρατόπεδο είναι χωρητικότητας 1.200 ατόμων. Οι δυνατότητες του κέντρου, ωστόσο, προβλέπουν ότι αυτό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2.500.

Αυτή τη στιγμή έτοιμα στο Σχιστό είναι δύο κτήρια διαμονής χωρητικότητας το καθένα 250 ατόμων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του κέντρου φιλοξενίας έχουν στηθεί 200 ειδικά διαμορφωμενες σκηνες τριπλού ψύχους, χωρητικότητας μέχρι οκτώ ατόμων η καθεμία.

Την ίδια ώρα έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για συνολικά 200 ασυνοδευτα παιδιά σε σκηνές, ενώ στο πρώην στρατόπεδο έχουν στηθεί και δύο μεγάλες σκηνές για προσευχή. Το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του Ελαιώνα, διαθέτει, επίσης, εγκαταστάσεις για σίτιση, λουτρά και ιατρική περίθαλψη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου