Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

"Σφαλιάρα" από την Ουάσινγκτον - Στηρίζει απόλυτα το ΔΝΤ - Reuters: Το Ταμείο θα μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος

- Για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του ΔΝΤ και αδειάζει Ευρώπη και Αθήνα
- Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στήριξε απόλυτα τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ
- Χαρακτήρισε ξεπερασμένο το ελληνικό πρόγραμμα και πως πρέπει να αναμορφωθεί
- Κριτική και στους ευρωπαίους δανειστές καλώντας τους να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
Μία ανατροπή φέρνει το δημοσίευμα του Reuters σχετικά με την εμπλοκή που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές και με τον χαμό που έχει προκληθεί στιε Βρυξέλλες για τις αδιανόητες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το Reuters, από την Ουάσινγκτον έρχεται μία βόμβα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καλύπτει απόλυτα το ΔΝΤ, την ώρα που δέχεται ολομέτωπη επίθεση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μιλώντας στο Κογκρέσο, αποκάλυψε μία βόμβα. Είπε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα χρήματα του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να είναι τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα το Reuters αναφέρει:
Sheets also said that Greece would not have access to the International Monetary Fund's exceptional lending facilities in the next phase of its bailout, adding that the Treasury supports the IMF's insistence that the bailout be restructured to make Greece's debt sustainable with more reforms from Athens and debt relief from European lenders.
Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος Nathan Sheets δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά έκανε και μία δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει και νέες σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη ίσως και ρήγμα ανάμεσα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όπως είπε o αμερικανός αναπληρωτής υπουργός στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή. Σημείωσε παράλληλα πως στηρίζει επίσης την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά τους ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορά την κυβέρνηση.
Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν νέες εξελίξεις στο σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης αφού πλέον η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά τάσσεται υπέρ του ΔΝΤ και αφήνει μόνη της την Αθήνα. Μπορεί η Αθήνα να πανηγυρίσει το γεγονός της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα γιατι έτσι ανήκει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η Αθήνα συγχρόνως χάνει έναν σοβαρό σύμμαχο στο θέμα του χρέους, καθώς οι ευρωπαίοι δανειστές δεν δείχνουν πρόθυμοι για μία γεναία ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Μέγκα στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «τραυματίστηκε» από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της στον ιστότοπο WikiLeaks.Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε άγνοια για το πως έχει χειρισθεί το ΔΝΤ εσωτερικά το θέμα των υποκλοπών, και συμμερίσθηκε την εκτίμηση των ΜΜΕ ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το Ταμείο. Αναφορικά με αυτήν καθ’ αυτήν τη συνομιλία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπογράμμιζε ουσιαστικά τα εξής: Πρώτον, να συνεχίσουν οι Ελληνες την εφαρμογή του προγράμματος και Δεύτερον, για να υπάρξει η ελάφρυνση οι Γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ, τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου