Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Κύπρος:Κυβέρνηση: Μη πρόσφορο το έδαφος για συνάντηση με Ακιντζί την Παρασκευή - Πώς τοποθετούνται τα κόμματα για τη νέα πρόκληση Ερντογάν

Λευκωσία: Προς ακύρωση οδεύει η προγρατισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά και τα χθεσινά συμβάντα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακιντζί παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στους αρχηγούς κρατών και κυβέρνήσεων, αναγκάζοντας τον ΠτΔ να αποχωρήσει από το δείπνο. Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Προσθέτει επίσης: «Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης γα εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ανάλογες κινήσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχε την Πέμπτη με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Θύελλα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η αιφνίδια και προκλητική κίνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να προσκαλέσει στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Πολύ ορθά ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέστη στο δείπνο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Άγκυρας να προσκαλέσει τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. Πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι παραμένουν μεγάλες δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου. Είπε ακόμη πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη σωστή της θέση και θα πρέπει να επιδιώξει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αφού είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί μία ποθητή πολιτική συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή και θα τερματίσει αυτό το κακό, όπως είπε, που συμβαίνει στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την ενέργεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να προσκαλέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανθρωπιστικής συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι αντίστοιχες απαράδεχτες ενέργειες το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση την αναγνώριση ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη και πλήρως αντιπαραγωγική την ενέργεια του Έσπεν Μπαρθ Άιντα να οργανώσει συνάντηση, όπως ανέφερε του Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της συνόδου.

Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι η πρόσκληση Ακιντζί στο δείπνο αποτελεί αισχρή μεθόδευση της τουρκικής πλευράς για περαιτέρω αναβάθμιση του Μουσταφά Ακιντζί, την οποία οργάνωσε ο Ερντογάν, με τις ευλογίες, απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρει, του Άιντα και των Ηνωμένων Εθνών. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης χαρακτήρισε ακόμα πιο επικίνδυνη την συνέργεια του Άιντα στη νέα αυτή μεθόδευση, η οποία πλήττει την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι η πολιτική ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ τα τελευταία οκτώ χρόνια ανέχτηκε ή και ακόμα εξέθρεψε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Για μία ακόμη φορά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τη στάση και συμπεριφορά του στην ουσία υποβοηθά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του εκπροσώπου του, τονίζει η ΕΔΕΚ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου τόνισε ότι η ανοχή, την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση και κυρίως οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, υποβοηθούν την προώθηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Επισημαίνοντας ότι πολλές φορές ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μίλησαν για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, διερωτήθηκε εάν υπήρξε οποιαδήποτε αίτηση από Τούρκους επίσημους για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαράδεκτη και καταδικαστέα χαρακτηρίζει η Συμμαχία Πολιτών τη στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο και να συναντηθεί μαζί του. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει θέμα τάξης για τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού, καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη. Ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε ότι η επιχείρηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους θα πρέπει να αναχαιτιστεί.

Ο εμπαιγμός που έχει υποστεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα βαρύς και δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτός, τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη. Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι ως ευρωβουλευτής αποστέλλει επιστολή προς τα ευρωπαϊκά θέσμια, καταδικάζοντας τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχει εξαπατηθεί όχι μόνο από τον Ερντογάν – γεγονός όπως είπε το οποίο ήταν αναμενόμενο – αλλά έχει προσβληθεί και έχει εξαπατηθεί και από τον κ. Άιντα, ο οποίος γνώριζε ότι ο κ. Ακιντζί είχε προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη και εντούτοις δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε άσχημο παιχνίδι και έβαλε τρικλοποδιά στον πρόεδρο Αναστασιάδη όταν εμφάνισε τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου για την ανθρωπιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον νομιμοποιήσει, τονίζει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Το Κίνημα τονίζει πως σωστά ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε από το δείπνο, αλλά όπως αναφέρει η ζημιά έγινε. Διερωτάται ακόμη γιατί δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα και γιατί δεν τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου