Του Ν. Λυγερού
Ένα από τα θεμελιακά προϊόντα της Ελλάδας είναι η παραγωγή ελαιόλαδου. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε σε αυτόν τον τομέα μια διεθνή αναγνώριση. Στον ίδιο χώρο τώρα, έχει δημιουργηθεί μια επανάσταση μέσω της χρήσης του ζεόλιθου για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και μάλιστα σε βαθμό που αλλάζουμε κατηγορία και φτάνουμε στο επίπεδο του ultra premium. Έτσι ο ζεόλιθος και η καινοτομική χρήση του για την αντιμετώπιση του δάκου και της μαργαρόνιας και τη βελτίωση της ποιότητας, υλοποίησε το όραμα του ζεόλαδου που κάνει τη διαφορά αφού δεν εμπεριέχει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες. Όμως μερικοί ελαιοπαραγωγοί δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτή τη διαδικασία, διότι τους δυσκολεύει η απλή εφαρμογή της όσον αφορά στην ενσωμάτωση. Διότι ο ζεόλιθος μπαίνει περιμετρικά γύρω από τον κορμό έως την απόσταση των 50 εκατοστών και σε βάθος 10 με 15 εκατοστά. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχει το ριζικό σύστημα και δεν μπορούν με άνεση να το κάνουν αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει με άνθρωπο και συνεπάγεται η έννοια της εργατοώρας. Σε αυτό το σημείο, μια άλλη καινοτομία μπορεί να βοηθήσει και αυτή είναι η χρήση της ρομποτικής στην ελαιοπαραγωγή. Δηλαδή η κατασκευή ενός ρομπότ, το οποίο να είναι ικανό να μετακινηθεί στο ανώμαλο έδαφος ενός ελαιώνα, να εντοπίζει τους κορμούς των ελαιόδεντρων και να ενσωματώνει ζεόλιθο 8 κιλά ανά ρίζα. Με ακόμα πιο απλό τρόπο μπορεί να κάνει και το ψέκασμα χρησιμοποιώντας 3 κιλά ανά 200 λίτρα νερού για να καλύψει 40 ελιές. Όσοι είναι του τομέα μπορούν επίσης να φανταστούν τη χρήση της ρομποτικής για το μάζεμα της ελιάς δίχως να πληγώνεται ούτε ο καρπός ούτε το δέντρο. Οι άλλοι σίγουρα θα δυσκολευτούν αλλά θα το πιστέψουν όταν το όλο πλαίσιο μπει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας.
Ένα από τα θεμελιακά προϊόντα της Ελλάδας είναι η παραγωγή ελαιόλαδου. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε σε αυτόν τον τομέα μια διεθνή αναγνώριση. Στον ίδιο χώρο τώρα, έχει δημιουργηθεί μια επανάσταση μέσω της χρήσης του ζεόλιθου για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και μάλιστα σε βαθμό που αλλάζουμε κατηγορία και φτάνουμε στο επίπεδο του ultra premium. Έτσι ο ζεόλιθος και η καινοτομική χρήση του για την αντιμετώπιση του δάκου και της μαργαρόνιας και τη βελτίωση της ποιότητας, υλοποίησε το όραμα του ζεόλαδου που κάνει τη διαφορά αφού δεν εμπεριέχει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες. Όμως μερικοί ελαιοπαραγωγοί δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτή τη διαδικασία, διότι τους δυσκολεύει η απλή εφαρμογή της όσον αφορά στην ενσωμάτωση. Διότι ο ζεόλιθος μπαίνει περιμετρικά γύρω από τον κορμό έως την απόσταση των 50 εκατοστών και σε βάθος 10 με 15 εκατοστά. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχει το ριζικό σύστημα και δεν μπορούν με άνεση να το κάνουν αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει με άνθρωπο και συνεπάγεται η έννοια της εργατοώρας. Σε αυτό το σημείο, μια άλλη καινοτομία μπορεί να βοηθήσει και αυτή είναι η χρήση της ρομποτικής στην ελαιοπαραγωγή. Δηλαδή η κατασκευή ενός ρομπότ, το οποίο να είναι ικανό να μετακινηθεί στο ανώμαλο έδαφος ενός ελαιώνα, να εντοπίζει τους κορμούς των ελαιόδεντρων και να ενσωματώνει ζεόλιθο 8 κιλά ανά ρίζα. Με ακόμα πιο απλό τρόπο μπορεί να κάνει και το ψέκασμα χρησιμοποιώντας 3 κιλά ανά 200 λίτρα νερού για να καλύψει 40 ελιές. Όσοι είναι του τομέα μπορούν επίσης να φανταστούν τη χρήση της ρομποτικής για το μάζεμα της ελιάς δίχως να πληγώνεται ούτε ο καρπός ούτε το δέντρο. Οι άλλοι σίγουρα θα δυσκολευτούν αλλά θα το πιστέψουν όταν το όλο πλαίσιο μπει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου