Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ενάντια στον Σύριζα - Ευρωζώνη και Κυβέρνηση - Φυσικό αέριο στο κοίτασμα Γλαύκος

Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ενάντια στον Σύριζα
Του Ν. Λυγερού

Ενώ ο Σύριζα προσπαθεί να μας πείσει ότι η όλη προσέγγιση του για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών είναι υποτίθεται ευρωπαϊκή, την ίδια ώρα το ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι θα χάσει παταγωδώς τις εκλογές και ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει την αυτονομία. Βλέπουμε με τον πιο αντικειμενικό τρόπο ότι ο Σύριζα δεν αντιπροσωπεύει με τίποτα τον ελληνικό λαό και αυτό το ξέρει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια τον θεωρεί ως ένα τελειωμένο κόμμα που όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, αλλά κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να σιχαθούν την αριστερά που αντιπροσωπεύει σε τέτοιο βαθμό που τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγούν ποτέ ξανά αριστερά, τουλάχιστον αυτής της μορφής. Με άλλα λόγια δεν ποντάρουν πάνω σε αυτό το κόμμα για τη συνέχεια ακόμα κι αν θα υπάρχει στη Βουλή με άλλα 4 κόμματα. Ό,τι και να λέγεται λοιπόν από την κυβερνητική προπαγάνδα, η εξουσία ξέρει ότι θα χάσει και το bonus των 50 βουλευτών, με το οποίο ψήφισε το απαράδεκτο Προσύμφωνο των Πρεσπών, που θα μετατραπεί σε πολιτική ταφόπλακα.

Ευρωζώνη και Κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Ό, τι και να λέει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα με τη βοήθεια μουσαμάδων ακόμα κι αν πείθει τα κομματόσκυλα της, δεν μπορεί να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωζώνης. Διότι ακόμα και τα μέτρα που θέλει να πάρει για να ξεφύγει από τη Μακεδονική παγίδα, πρέπει να έχει από κάπου κάποια υποστήριξη. Όμως η Ευρωζώνη εκτιμά αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Έτσι πολύ απλά πάγωσε προς το παρόν τη μετα-προγραμματική υπο-δόση.Με πιο πρακτικά λόγια, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πει σε όλους ότι έχουμε τελειώσει με το θέμα των μνημονίων, αντιλαμβανόμαστε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η κυβέρνηση αργεί επί της ουσίας, πράγμα το οποίο γνωρίζουμε και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, κι ότι πρέπει να επισπεύσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο που η κυβέρνηση λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, δεν θέλει να κάνει καμία κίνηση που θα της προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος έτσι τα προβλήματά της δεν πρόκειται να τελειώσουν παρά μόνο με τη φυγή της.

Φυσικό αέριο στο κοίτασμα Γλαύκος
Του Ν. Λυγερού

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της Exxon Mobil για το κοίτασμα Γλαύκος στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, βγήκαν επιτέλους. Βρέθηκε φυσικό αέριο και σε αυτή, τη δεύτερη γεώτρηση. Τα μεγέθη θα ανακοινωθούν σε μερικές ημέρες αλλά η ουσία είναι ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil σημειώνει μία άλλη επιτυχία στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει επίσης σημασία ότι τώρα μιλούμε επίσημα πια και για το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Όμως το πιο σημαντικό είναι βέβαια ότι αυτή η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου, θα βάλει μπρος και το θέμα της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Διότι τώρα κανείς από τους πολιτικούς της Κύπρου ακόμα και για τους πιο χλιαρούς, δεν θα έχει καμιά δικαιολογία για την καθυστέρηση αυτού του στρατηγικού προγράμματος. Έτσι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Γλαύκος δεν είναι μόνο μια επιβεβαίωση του νέου μοντέλου, αλλά και μια αλλαγή κύκλου στην ενεργειακή υπόθεση της Κύπρου. Είναι λοιπόν η αρχή μιας νέας περιόδου για τη γεωπολιτική της Κύπρου και βέβαια της απελευθέρωσης του νησιού από την κατοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου