Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Στο πλευρό της ΚΔ ο Επίτροπος Χαν και η Φ. Μογκερίνι

Συμμερίζεται τη βαθιά ανησυχία για τους γεωτρητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας, Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).
Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε πως «είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Συμμερίζομαι τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με τα σχέδια γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη καταδικάσει ισχυρά αυτές τις πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτή η θέση παραμένει». Ο Επίτροπος συνέστησε στην Τουρκία «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα».
Τη στήριξη ΕΕ στην Κύπρο και την έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επανέλαβε η Μογκερίνι
Την έκκληση της ΕΕ προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
 Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος, αφού προήδρευσε της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στον Τύπο, κατόπιν ερώτησής δημοσιογράφου δήλωσε ότι "ο Υπουργός εξωτερικών μας ενημέρωσε", ευχαριστώντας τον προσωπικά, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς όπως είπε "είμαστε σε συνεχή επαφή τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες", όπως και με τις ελληνικές αρχές "που συμβουλευτήκαμε σε αυτό το θέμα", κάνοντας λόγο για ομαλές συζητήσεις και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.

"Θέλω να επαναβεβαιώσω  ό,τι είπα στις 4 Μαϊου στη δήλωσή μου για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασα εκ μέρους της ΕΕ τη σοβαρή ανησυχία  για την πρόθεση της Τουρκίας και την έντονη καταδίκη  τον περασμένο Μάρτιο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", τόνισε.

"Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο", ξεκαθάρισε η αξιωματούχος της ΕΕ.

Υπενθύμισε ότι η ίδια θέση εκφράστηκε στο Σίμπιου μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων την περασμένη εβδομάδα  και σημείωσε πως την ίδια επίσης ξεκάθαρη θέση εξέφρασαν σήμερα οι Υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
ΠΗΓΗ Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου