Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Η ομορφιά στις Οινούσσες - Θαλάσσια ομορφιά στις Οινούσσες(Bίντεο)

Η ομορφιά στις Οινούσσες
Του Νίκου Λυγερού

Η ομορφιά στις Οινούσσες προέρχεται από τη θάλασσα. Έτσι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους συνειδητοποιούν τη δημιουργικότητα του ναυτικού. Έχουμε ένα σύμπλεγμα νήσων που αναπτύχθηκαν λόγω απουσίας δεδομένων για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των Οινουσσών έχουν το παράδειγμα από τα Καρδάμυλα σε σχέση με τη ναυτοσύνη και κατάλαβαν ότι
ήταν ένας τρόπος να ξεφύγουν από την οικονομική δυσχέρεια. Με άλλα λόγια σε πρώτη φάση κατανόησαν ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη και σε δεύτερη φάση βρήκαν μια διέξοδο μέσω της θάλασσας, για να φτάσουν σε τρίτη φάση σε μια ανάκαμψη μέσω της θαλάσσιας απόστασης σε όλο τον πλανήτη. Έτσι μια τοπική απόφαση είχε ολικές επιπτώσεις και αυτές αναδραστικά επηρέασαν τον τόπο για να φτάσει στο επίπεδο να ομορφύνει. Είναι λοιπόν ένα γενικότερο παράδειγμα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να εξετάζουμε μόνο τοπικά τα δεδομένα για να βρούμε το κατάλληλο πλαίσιο ανάπτυξης. Γι αυτόν το λόγο η ομορφιά στις Οινούσσες είναι του Ελληνισμού. Με αυτό το νοητικό σχήμα μπορούμε να δούμε πιο βαθιά το πώς η αξιοποίηση των πόρων σε όποια απόσταση και να είναι από τις αρχικές συνθήκες, επιτρέπει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Χωρίς τη θάλασσα πώς θα ήταν ο Ελληνισμός; Χωρίς το Λαύριο ποια θα ήταν η Σαλαμίνα; Χωρίς τη Σαλαμίνα ποια θα ήταν η Ελλάδα; Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντά η ομορφιά στις Οινούσσες.

Θαλάσσια ομορφιά στις Οινούσσες. 15/07/2019
Του Νίκου Λυγερού

Είμαστε στις Οινούσσες, εδώ μπορούμε να δούμε χειροπιαστά τι προσφέρει η θάλασσα στους ανθρώπους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτοί που έζησαν πάνω στη θάλασσα κατάφεραν να ζήσουν και τους άλλους πάνω στην ξηρά. Κι έχουμε ένα νησί πανέμορφο, με πολλές υποδομές, καινούργια κτήρια, μια προσέγγιση διαφορετική όπου η ομορφιά έχει μεγάλη σημασία κι αυτό έγινε επειδή οι άνθρωποι θυσιάστηκαν κι έζησαν δύσκολα, μακριά από εδώ, πάνω στη θάλασσα και στους ωκεανούς αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα και στη συνέχεια βλέπουμε ότι αυτή η επιστροφή επέτρεψε στους άλλους να ζήσουν ελεύθερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου