Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Φινλανδία: Ετοιμάζεται να βάλει φραγμούς στα σύνορα της με τη Ρωσία

 

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα σύνορα της προκειμένου να επιτρέψει την κατασκευή φραγμών στα ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία, σε μια κίνηση να ενισχύσει την ετοιμότητα της έναντι των «υβριδικών απειλών».
Προς το παρόν, η δασική συνοριακή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών σημειώνεται μόνο με πινακίδες και πλαστικές γραμμές για το μεγαλύτερο μέρος των 1.300 χιλιομέτρων της.

Η φινλανδική κυβέρνηση έσπευσε να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να της ασκήσει πίεση στέλνοντας πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στα σύνορά της.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι έκανε το ίδιο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και η Αφρική μετακινήθηκαν στα πολωνικά σύνορα.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης στον νόμο περιλαμβάνουν πρόταση για τη δυνατότητα συγκέντρωσης των αιτούντων ασύλου μόνο σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Η τροπολογία θα επιτρέψει επίσης την κατασκευή φράκτη, καθώς και νέους δρόμους για τη διευκόλυνση της περιπολίας στα σύνορα στη φινλανδική πλευρά.

«Αργότερα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα συνοριακά φράγματα στις κρίσιμες ζώνες στα ανατολικά σύνορα, με βάση την αξιολόγηση της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Κρίστα Μίκονεν σε δήλωση της.

Πηγή: Reuters
ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου