Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

“PHILOKTETES”: Πρόταση NEXTER επί θύραις για τον διάδοχο του VBCI;(Βίντεο)

Πέρσι το καλοκαίρι στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA στην Ελλάδα η Γαλλική κρατική εταιρεία NEXTER παρουσίασε στους επισκέπτες της το τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης 8×8 με το ελληνικό όνομα «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» (PHILOKTETES) το οποίο αμέσως μετά την έκθεση παρουσιάστηκε σε στελέχη του Ελληνικού Στρατού στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα. Πρόκειται για την νέα έκδοση του γνωστού VBCI του Γαλλικού Στρατού.

Η επιχειρησιακή αξία του προκατόχου του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει αποδειχθεί στο πεδίο καθόσον έχει αναπτυχθεί από το Αφγανιστάν και στο Μάλι μέχρι τις Βαλτικές Χώρες.

Ο Γαλλικός Στρατός διαθέτει αυτήν την στιγμή 630 τέτοιες μονάδες. Το όχημα υπηρετείται από 3 άτομα προσωπικό, οδηγός, πυροβολητής και αρχηγός και επιβαίνει ομάδα των 8.

Η μελέτη των επιχειρησιακών και τεχνικών χαρακτηριστικών είναι όντως ενδιαφέρουσα, αφού αποκαλύπτει μία πλατφόρμα αμέσου πυρός που καθιστά το όχημα… κάτι παραπάνω από ΤΟΜΑ. Δεδομένου του ενδιαφέροντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το όχημα παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά, καθώς μπορεί να επιχειρεί και αυτόνομα.

Το DP έθεσε το ερώτημα για το τι κατά τη γνώμη του κατασκευαστή είναι αυτό που το κάνει να έχει ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τον Ελληνικό Στρατό και ιδίως για το… μάλλον παραμελημένο Πεζικό που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Στρατού Ξηράς.

Τα χαρακτηριστικά που αφορούν στην ταχυκινησία και ευελιξία (mobility and agility) είναι λίγο πολύ τα ίδια (60% κατακόρυφη και 30% πλευρική κλίση, δυνατότητα διάβασης τάφρου 2 μέτρων, εμπόδιο 80 κλπ). Η ισχύς πυρός όμως που διαθέτει ο «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» κάνει τη διαφορά, μας απάντησαν. Ο μη επανδρωμένος ρομποτικός πύργος του με το Πυροβόλο 40 χιλιοστών είναι το συγκριτικό του επιχειρησιακό πλεονέκτημα. “Κανένα άλλο ΤΟΜΑ δεν διαθέτει τόσο ισχυρό πυροβόλο”, μας τόνισαν.

Με μία ταχυβολία που φθάνει ακόμα και τις 200 βολές το λεπτό, το διαμέτρημα των 40 mm σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά πυρομαχικά APFSDS και Εκρηκτικά ΗΕ GPR-PD καθίσταται “μια καταστροφική πλατφόρμα τόσο εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων και οχυρώσεων όσο και εναντίον ταχυπλόων σκαφών αλλά και UAVs”. Η καταστροφικότητα που επιτυγχάνεται συγκρίνεται με τα πυροβόλα 105 χλστ. που διαθέτουμε στα νησιά.

Τα περί πλατφόρμας αμέσου πυρός θα μπορούσαν να θεωρηθούν “εμπορικές υπερβολές” εάν δεν υπήρχε εγκατεστημένο στο όχημα και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα Αντιαρματικά Όπλα (Α/Τ). Το ΜΜP της επίσης γαλλικής εταιρίας MBDA (fire and forget) με 4.000 μέτρα βεληνεκές και με διατρικότητα 1000 χιλιοστά σε ομογενή πλάκα θώρακος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» διαθέτει και οχήματα οικογενείας, όπως διοικήσεως, περισυλλογής, φορειοφόρο, ολμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία NEXTER έχει διαμηνύσει πως θα μπορούσε να συμπαραγάγει το όχημα στην Ελλάδα με μεγάλη ελληνική βιομηχανική συμμετοχή. Στις αρχές του έτους, όπως πληροφορηθήκαμε, σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις εκτός από τον Ελληνικό Στρατό και δημόσια. Εν αναμονή λοιπόν…


 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου