Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Πούτιν: Καμία στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα

Στη δήλωση πως «δεν έχει δημιουργήσει στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα και δεν απειλεί καμία χώρα» προέβη την Κυριακή (26/3) ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σχόλιο αυτό ακολουθεί την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, η οποία παρακολουθήθηκε στενά υπό τον φόβο ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει στρατιωτικά τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο παρέχει «μη θανατηφόρα» βοήθεια στη Ρωσία μέσω των εταιρειών της χώρας. Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηφόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών ανταγωνισμών.

Παράλληλα, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Πούτιν ανέφερε πως η ιδέα της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» με τη συμμετοχή των περιοχών που βρίσκονται στην επικράτεια της Ασίας- Ειρηνικού, η Δύση «αρχίζει να χτίζει έναν νέο άξονα, παρόμοιο με αυτόν που έχτισαν η φασιστική Γερμανία και η μιλιταριστική Ιαπωνία».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σι Τζινπινγκ επισκέφθηκε τον Πούτιν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ένα ταξίδι που το Πεκίνο χαρακτήρισε «ταξίδι ειρήνης».

Σημειώνεται ότι, η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, κάτι που, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δείχνει την πρόθεση της Κίνας να παράσχει «διπλωματική κάλυψη» για τις φερόμενες ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Κίνα διεκδικεί το ρόλο ειρηνευτικού παράγοντα στις εχθροπραξίες και έχει δηλώσει ουδετερότητα στη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, έχει υποστηρίξει τη ρητορική του Κρεμλίνου περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, ιδιαίτερα στο βαθμό που παρατηρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ και στις δικές της διπλωματικές σχέσεις στην ασιατική περιοχή.

CNNi, Uliana Pavlova: Putin claims "no military alliance" with China after Xi meeting 

ΠΗΓΗ  cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου