Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Παραμύθια αλά 2015

 


Γιάννης Τσαπρούνης

Τελικά, όχι μόνο δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, αλλά η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Yπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και θα επιστρέψουν στο Δημόσιο. Αλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Τζάμπα οι διαδηλώσεις και οι συναυλίες.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν δείχνουν να προβληματίζονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα όσα λένε. Δεν φτάνει που συμφώνησαν, υπέγραψαν και ψήφισαν τη δημιουργία του Υπερταμείου. Δεν φτάνει που έβαλαν εκεί την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Τώρα, ζητάνε και τα ρέστα. Γιατί, όπως δήλωσε με ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ένταξη των νερών στο Υπερταμείο δεν είχε στόχο την ιδιωτικοποίηση αλλά την ορθή διαχείριση.

ΤΑ έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι τις κάλπες.

ΕΒΓΑΛΕ στη δημοσιότητα και το πρόγραμμά της η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι λέει; Πως όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με ένα μαγικό ραβδί μέσα σε 50 ημέρες. Οπως θα τα έλυναν και το 2015.

ΛΕΝΕ πως θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ. Μέχρι πριν από λίγους μήνες ζητούσαν να πάει στα 800 ευρώ. Τώρα, που η κυβέρνηση τον ανέβασε στα 780 ευρώ, είπαν και εκείνοι να πλειοδοτήσουν. Αν αύριο η κυβέρνηση τον πάει στα 850 ευρώ, ε, σιγά το πρόβλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει να πάει στο χιλιάρικο. Κι αν πάει στο χιλιάρικο, θα ζητήσουν να πάει στα 1.500. Δεν έχουν τέτοια προβλήματα στην Κουμουνδούρου.

ΤΙ άλλο λένε; Πως θα καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης. Μάλλον δεν ξέρουν ότι έχει ήδη καταργηθεί. Αύξηση του αφορολογήτου στις 10.000 ευρώ. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει από τη στιγμή που ο βασικός μισθός έφτασε στα 780 ευρώ. Αλήθεια, τι έχει να πει για το αφορολόγητο ο κ. Τσακαλώτος; Δεν είναι εκείνος που θα δήλωνε παραίτηση, αν το μείωνε κι άλλο; Γιατί εκείνος ήταν που το κατέβασε πιο χαμηλά από ποτέ.

ΛΕΝΕ πως θα μειώσουν συγχρόνως και τον ΦΠΑ και τους ΕΦΚ. Ξεχνώντας, κατ’ αρχάς, ότι ήταν εκείνοι που τους είχαν αυξήσει όταν κυβερνούσαν. Και ξεχνώντας, επίσης, ότι στην Ισπανία, που εφαρμόστηκε το μέτρο, τελικά απέτυχε και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει ΦΠΑ και ΕΦΚ στα επίπεδα που βρίσκονταν.

ΤΟ πρόγραμμα περιλαμβάνει, βέβαια, και τη 13η σύνταξη. Εκείνη που θα έδιναν από το 2015, αλλά τελικά ούτε μπόρεσαν, ούτε… πρόλαβαν. Υπόσχονται «ολιστικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών και προστασία πρώτης κατοικίας», όταν ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μην πέφτει ξύλο έξω από τα δικαστήρια.

ΚΑΙ άλλα πολλά και γενικόλογα, όπως κράτος δημοκρατικό, ισχυρό, δίκαιο, κοινωνικό και νέο ΕΣΥ. Δηλαδή μπαρουφολογίες για να περνάει η προεκλογική ώρα.

ΩΡΑΙΑ ακούγονται όλα αυτά τα «παραμύθια» -στο ομώνυμο καφέ της Νέας Σμύρνης- από τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά είναι πάνω-κάτω τα ίδια με εκείνα που έλεγε πριν από μία δεκαετία και τελικά έκανε τα ακριβώς αντίθετα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου