Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Project VENOM: Η Πολεμική Αεροπορία προσθέτει πιλότους AI σε 6 F-16

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια να εξοπλίσει μια μικρή ομάδα F-16 Fighting Falcons με πιλότους τεχνητής νοημοσύνης (AI), ως μέρος του Project Viper Experimentation and Next-Gen Operations Mode ή VENOM. 

Τα νέα ήρθαν μόλις ένα μήνα περίπου αφότου το υποκατάστημα ανακοίνωσε ένα F-16 με πιλότο με τεχνητή νοημοσύνη και βαριά τροποποιημένο F-16 γνωστό ως X-62A πέταξε με επιτυχία διάφορες αποστολές αεροπορικής μάχης σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Project VENOM είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αρχιτεκτονική ομαδοποίησης αυτόνομων αεροσκαφών Skyborg του Εργαστηρίου Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία στοχεύει να συνδυάσει πλήρωμα μαχητικά με πτερύγια drone με δυνατότητα AI για τον αγώνα του 21ου αιώνα. Η Πολεμική Αεροπορία επενδύει πολλά σε αυτή την ιδέα, με αναφερόμενα 50 εκατομμύρια δολάρια να διατίθενται στην πρόταση προϋπολογισμού του 2024 μόνο στην προσπάθεια VENOM.

Πολλές νέες πληροφορίες αποκαλύφθηκαν σχετικά με το Project VENOM σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που φιλοξενήθηκε από το Mitchell Institute for Aerospace Studies, το οποίο είδε σημαντικές αναφορές από την Emma Helfrich στο The Warzone.

Αυτή η προσπάθεια δεν θα τραβήξει τους πιλότους από το πιλοτήριο. Αντίθετα, θα εξοπλίσει έξι F-16 από την αεροπορική βάση Eglin με πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγούν στο πιλοτήριο μαζί με τους ανθρώπινους ομολόγους τους. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αεροσκάφη σε μια ποικιλία δοκιμαστικών λειτουργιών για τη συλλογή χρήσιμων δεδομένων σχετικά με τις ιδέες επανδρωμένων-μη επανδρωμένων ομάδων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση υψηλότερων επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ πιλότων και «πρακτόρων» AI. Αυτή η εστίαση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης υπήρξε σημαντικό μέρος των προσπαθειών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων (DARPA) για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αμερικανική αεροπορική δύναμη.

    "Το Project VENOM αυτή τη στιγμή φέρνει F-16 που θα φέρουν αυτονομία για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την αυτονομία που χρειαζόμαστε για να την βάλουμε σε καθημερινή λειτουργία", υποστράτηγος Evan C. Dertien, διοικητής, Δοκιμή Πολεμικής Αεροπορίας είπε το Κέντρο. «Έτσι, βλέπω πολλές προκλήσεις όσον αφορά τη δημιουργία αυτής της οικογένειας συστημάτων NGAD, αλλά βλέπω επίσης πολλές ευκαιρίες να παραδώσω κάτι νέο και καινοτόμο που θα βοηθήσει τον πολεμιστή».

Το Project Venom στοχεύει να ξεκινήσει το περπάτημα πριν προλάβουν να τρέξουν οι πράκτορες του AI, πραγματοποιώντας πτητικές λειτουργίες ρουτίνας δοκιμών για να καθοριστούν οι καλύτεροι τρόποι με τους οποίους άνθρωποι και μηχανές μπορούν να συνεργαστούν σε έναν αγώνα του 21ου αιώνα. Η ιδέα επανδρωμένων-μη επανδρωμένων ομάδων δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για το επερχόμενο μαχητικό stealth της Αμερικής σε ενεργό ανάπτυξη, το Next Generation Air Dominance Fighter (NGAD), αλλά αναμένεται επίσης να συνδέσει τα επερχόμενα F-35 Block 4 και με πτέρυγες drone.

Τα παξιμάδια και τα μπουλόνια του Project VENOM



Ένας εναέριος στόχος QF-16 πλήρους κλίμακας από την 82η Μοίρα Εναέριων Στόχων πετά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού κατά τη διάρκεια της πρώτης μη επανδρωμένης πτήσης του στην αεροπορική βάση Tyndall, Φλόριντα (Φωτογραφία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ/Master Sgt. J. Scott Wilcox)

Το Project VENOM είναι ένα από τα τρία συνεχιζόμενα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας που στοχεύουν στον εξοπλισμό των εκσυγχρονισμένων F-35 και της επόμενης γενιάς μαχητικών με τους δικούς τους αστερισμούς drones υποστήριξης για την επέκταση της εμβέλειας των αισθητήρων και την αύξηση της ικανότητας μάχης. Παράλληλα με το Project VENOM, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει παρόμοιες εργασίες στο πρόγραμμα Collaborative Combat Aircraft (CCA) και στο πλαίσιο της ομάδας Experimental Operations Unit (EOU).

Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν μεγάλη επικάλυψη από το σχεδιασμό. Το πρόγραμμα CCA έχει περιγραφεί ως το «εγκεφαλικό» του Υπουργού Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall και θα μπορούσε να περιγραφεί ως η ευρεία πρωτοβουλία για τη σύζευξη αεροσκαφών με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα για μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις. Η ομάδα EOU είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη των πραγματικών τακτικών και διαδικασιών που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου και το Project VENOM, όπως το θέτει η επικεφαλής επιστήμονας της Πολεμικής Αεροπορίας, Δρ Victoria Coleman, μπορεί να θεωρηθεί ως η γέφυρα μεταξύ των δύο.

    «Με το Venom, θα πάρουμε έξι F-16 και θα τα εξοπλίσουμε με μια αυτόνομη θυρίδα ασφαλείας, όπου θα μπορούμε να ρίξουμε τον κωδικό αυτονομίας και θα κάνουμε ένα πείραμα με ανθρώπινο πιλότο και θα πετάξουμε με αυτό για να βεβαιωθούμε ότι το Α – λειτουργεί και το Β – ότι έχει τα οφέλη που αναμένουμε να προσφέρει η αυτονομία λειτουργικά», εξήγησε ο Κόλμαν.

Το Project VENOM θα βασιστεί απευθείας στην επιτυχία της Πολεμικής Αεροπορίας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να πετάξει το X-62A VISTA (Variable Stability In-Flight Simulator Test Aircraft) σε μια σειρά ασκήσεων εναέριας μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, ενώ το X-62A είναι ένα βαριά τροποποιημένο Block 30 F-16D, μια επανάληψη του φημισμένου Viper που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το VENOM θα τοποθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο πιλοτήριο περισσότερων σύγχρονων μαχητικών εξοπλισμένων με πολύ πιο στιβαρές σουίτες αισθητήρων.

Το X-62A, το οποίο προηγουμένως ήταν γνωστό ως NF-16D, είναι μια πειραματική βάση δοκιμών εξοπλισμένη με ένα ακροφύσιο κινητήρα πολλαπλών αξόνων ώθησης (MATV) παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται από υπερ-ελιγμούς ρωσικά μαχητικά όπως το Su-35. Το αεροσκάφος συνδυάζει αυτήν την ικανότητα με ένα μοναδικό σύστημα fly-by-wire που προορίζεται να επιτρέπει στο αεροσκάφος να αναπαράγει τη συμπεριφορά κατά την πτήση οποιουδήποτε αεροσκάφους σε υπηρεσία, επιτρέποντας στους πιλότους μέσα στο X-62A να αισθάνονται ότι πετούν οτιδήποτε από ένα C -130 σε ένα F-22 Raptor.



Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ X-62A σε πτήση (φωτογραφία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από τον Christian Turner)

Αυτό το μοναδικό σύστημα ελέγχου έκανε το X-62A κατάλληλο για να έχει έναν πράκτορα AI ενσωματωμένο στα ενσωματωμένα συστήματα του, καθιστώντας το μια λογική πρώτη επιλογή για αυτήν την προσπάθεια. Όμως, παρά τις απίστευτες ακροβατικές ικανότητες του X-62A, δεν είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος και ως εκ τούτου, δεν φέρει τα σύγχρονα συστήματα που φέρουν τα αμερικανικά F-16 στον αγώνα.

    «Το αεροσκάφος VISTA είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη ελέγχου και έχουμε κατά κάποιο τρόπο το περιτύλιγμα ασφαλείας για να αναπτύξουμε αυτονομία, αλλά αυτό που δεν έχουμε σε αυτό το αεροσκάφος είναι πολλοί αισθητήρες», είπε ο Dertien. «Έχοντας λοιπόν [τον κινητήρα αυτονομίας] στο αεροσκάφος VENOM έχετε τώρα ένα [ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο συστοιχία] ραντάρ, έχετε ηλεκτρονική προειδοποίηση, έχετε όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούν να επεκτείνουν τον αλγόριθμο αυτονομίας σας ώστε να αντιδρά στις εισόδους που λαμβάνει. πάρτε αποφάσεις μόνοι σας».

Όμως, ενώ η σαφής πρόθεση του Project VENOM είναι να αναπτύξει έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης που να είναι ικανός να διαχειρίζεται την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων εναέριας μάχης, αυτή η προσπάθεια εξακολουθεί να ωριμάζει. Αρχικά, αυτά τα F-16 με δυνατότητα AI δεν θα καταδύονται κατευθείαν σε προηγμένους ελιγμούς μαχητικών. Ακριβώς όπως ένας νέος πιλότος χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει τη γνώση του αεροσκάφους του, το AI του Project VENOM έχει ακόμα πολλά να μάθει. Αλλά ενώ το μάθημα είναι σε συνεδρία για την τεχνητή νοημοσύνη, οι αντίστοιχοι άνθρωποι θα μελετήσουν επίσης πώς να συνδυάσουν καλύτερα τις δεξιότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη με τους ανθρώπινους χειριστές καθώς το πρόγραμμα συνεχίζει να ωριμάζει.

Ξέρετε, τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν έγιναν από πλήρως χειροκίνητα σε πλήρως αυτοματοποιημένα, σωστά; Το Tesla και όλα τα άλλα ηλεκτρικά οχήματα, έχουν διανύσει εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια μίλια όπου έμαθαν και κατάλαβαν πώς να διασυνδέονται με έναν άνθρωπο χειριστή και να το κάνουν με ασφάλεια και ασφάλεια. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το μέρος στην Πολεμική Αεροπορία», εξήγησε ο Κόλμαν. «Έτσι το Venom είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα που μας επιτρέπει να γεφυρώνουμε το χάσμα από τη μια κατάσταση στην άλλη. Οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό».

Και φυσικά, οι τεχνικές προκλήσεις που είναι εγγενείς στη δημιουργία ενός συστήματος που μπορεί να πετάξει ένα ευκίνητο F-16 στη μάχη είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου. Όχι μόνο τα αεροσκάφη προσθέτουν έναν πρόσθετο άξονα κίνησης (κάθετο, καθώς και οριζόντιο) και μια τεράστια αύξηση της ταχύτητας, αλλά συχνά πυροβολούνται από εξαιρετικά γρήγορους και ικανούς πυραύλους εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος . Προτού τα F-16 του Project Venom μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις σκληρότητες μιας τέτοιας αποστολής, πρέπει πρώτα να καταγράψουν τα βασικά.

    «Αυτό στο οποίο μας επιτρέπει να εστιάσουμε το F-16, δεδομένου ότι είναι ένα μαχητικό με πλήρωμα, μπορούμε να εργαστούμε για να μεταφέρουμε το αεροσκάφος από και προς τον εναέριο χώρο για να αναπτύξουμε την αυτονομία εκεί», είπε ο Dertien. «Και επίσης στον εναέριο χώρο να εργαστούμε για την επανδρωμένη ομαδοποίηση και την επιχείρηση χωρίς πλήρωμα. Έτσι, νομίζω ότι είναι μια φυσική εξέλιξη από όλα όσα έχετε δει στο παρελθόν.»

Όχι αντικαθιστώντας τους πιλότους, αλλά βοηθώντας τους


Φωτογραφία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από τον Jack Harman)

Ακόμη και όταν τα αεροσκάφη με πιλότο τεχνητής νοημοσύνης γίνονται γρήγορα πραγματικότητα, η πρόθεση πίσω από προσπάθειες όπως το Project VENOM δεν είναι να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους πιλότους, αλλά να τους συμπληρώσουν με πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, όχι μόνο σε ρόλους wingman, αλλά και μέσα στο πιλοτήριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος δύο δημόσια αποκαλυπτόμενα προγράμματα μαχητικών stealth 6ης γενιάς σε ενεργό ανάπτυξη, και τα δύο αναμένεται να λειτουργούν ως «οικογένειες συστημάτων», με το πλήρωμα μαχητικό να πετά μαζί με drones με δυνατότητα AI επιφορτισμένο με μια ποικιλία πολεμικών επιχειρήσεων, που κυμαίνονται από την πληροφόρηση, την επιτήρηση και την αναγνώριση (ISR) έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο έως τις επιχειρήσεις κινητικού χτυπήματος. 

Η ιδέα της χρήσης ενός αστερισμού drones, που το καθένα παίρνει τα σημάδια του από έναν άνθρωπο πιλότο στο κέντρο ενός αερομεταφερόμενου δικτύου, υπόσχεται να μετατρέψει κάθε πιλότο σε έναν ολόκληρο σχηματισμό για τον εαυτό του, αυξάνοντας δραματικά την ικανότητα και την ικανότητα μάχης. Αλλά ακόμα κι αν το Πεντάγωνο μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα κυκλώματα και τον προγραμματισμό που εμπλέκονται, αντιμετωπίζουν ακόμα ένα εμπόδιο: το γνωστικό φορτίο όλη αυτή η πρόσθετη ικανότητα θα επιβαρύνει τους πιλότους.

Το πιλοτήριο του σημερινού F-35 αντιπροσωπεύει ήδη ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στη διαχείριση του διανοητικού φόρτου εργασίας της πτήσης ενός μαχητικού υψηλών επιδόσεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, εξορθολογίζοντας τους δεκάδες μετρητές και ενδείξεις που συνήθως γεμίζουν ένα πιλοτήριο μαχητικών σε συνδυασμό κράνους- τοποθετημένη οθόνη και μεγάλες, διαδραστικές οθόνες αφής. Όμως, ακόμη και με όλη την υπολογιστική ισχύ του F-35 με τη σύντηξη αισθητήρων, οι πιλότοι εξακολουθούν να είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των πολύπλοκων λειτουργιών ενός αεροσκάφους με τζετ που πετά με εκατοντάδες μίλια την ώρα ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν στόχους, φιλικά, πιθανές απειλές και πολύ περισσότερο.

Όπως εξήγησε ο πιλότος του F-35 Hasard Lee σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Sandboxx News, είναι τόσο δύσκολο να το διαχειριστείς που δεν είναι ασυνήθιστο για νεαρούς, άπειρους πιλότους να εμπλακούν τόσο πολύ στην αποστολή που κάνουν, ώστε να κάνουν ένα σοβαρό λάθος πετώντας το αεροσκάφος.

Είναι εύκολο να απορροφηθείς από τη στιγμή – το άχυρο αναψυκτικού, όπως το λέμε», εξήγησε ο Hasard Lee, ο οποίος πραγματοποίησε 82 αποστολές μάχης με το F-16 πριν μεταβεί στο F-35. «Αυτό συμβαίνει συνεχώς σε νέους wingmen. Ακούνε ότι υπάρχει μια κατάσταση επαφής με στρατεύματα και απλώς εγκλωβίζονται τόσο πολύ που πετάνε σε ένα βουνό ή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν, «πρέπει να ρίξουμε αυτά τα πυρομαχικά από τον κίνδυνο ή να κάνουμε επίδειξη δύναμης;» ""

Χτίζοντας εμπιστοσύνη με ένα μηχάνημα


Πιλοτήριο ενός εναέριου στόχου QF-16 κατά την πτήση (φωτογραφία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ)

Αυτό το πραγματικό όριο στην ανθρώπινη ικανότητα οδήγησε σε μια κουλτούρα πιλότων μαχητικών που δίνει τεράστια έμφαση στη διαχείριση του γνωστικού φορτίου χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό νοητικής εκπαίδευσης και ενεργητικής εστίασης για να επιτρέψει τη γρήγορη, αλλά υγιή, λήψη αποφάσεων. Αυτό αντιπροσωπεύει μια συνεχή πρόκληση στα σημερινά προηγμένα και εξαιρετικά αυτοματοποιημένα F-35, αλλά η πρόκληση θα αυξηθεί μόνο καθώς οι πιλότοι αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο να εκδίδουν εντολές σε πτέρυγες με δυνατότητα AI που περιμένουν να πάρουν τα σημάδια τους από τους ανθρώπινους χειριστές τους που πετούν κοντά.

Εξαιτίας αυτού του ζητήματος εστίασης που η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποβιβαστεί μόνο στους πτέρυγες των drone. Θα πετά δίπλα σε ανθρώπους πιλότους ακριβώς εκεί στο πιλοτήριο.

Μόλις αυτοί οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης κατανοήσουν πλήρως πώς να διαχειρίζονται τις συνήθεις πτητικές λειτουργίες, που αποκτάται μέσω προσπαθειών όπως το Project VENOM, θα μπορούν όλο και περισσότερο να αναλαμβάνουν τυπικά καθήκοντα πτήσης από τους ανθρώπινους χειριστές τους, ελευθερώνοντας τον χρόνο του πιλότου και την εστίαση σε πιο επείγοντα ζητήματα , όπως η μάχη. Οι συγκυβερνήτες της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να πετάξουν το αεροσκάφος κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής του, ενώ οι πιλότοι ερευνούν τον χώρο μάχης χρησιμοποιώντας όλο το εύρος της σειράς αισθητήρων τους, αντιδρούν στους εισερχόμενους πυραύλους εδάφους-αέρος γρηγορότερα από οποιονδήποτε άνθρωπο, ακόμη και να χρησιμοποιούν αντίμετρα όταν το αεροσκάφος είναι σε κίνδυνο.

Αλλά προτού η τεχνητή νοημοσύνη μπορέσει να εξουσιοδοτήσει τους ανθρώπινους πιλότους να επικεντρωθούν στη μάχη αντί να πετάξουν το αεροπλάνο τους, οι πιλότοι της Αμερικής πρέπει να μάθουν να τους αληθεύουν, και αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του έργου VENOM και των προηγούμενων προσπαθειών AI. Και ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη είναι να επιδεικνύουμε με συνέπεια την αξία αυτών των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικούς πιλότους και να περιμένουμε να φτάσει η κουλτούρα.

«Ανάγεται θεμελιωδώς σε αυτή την εμπιστοσύνη στην αυτονομία, σωστά; Από εδώ ξεκινά τώρα», είπε ο Brig. Στρατηγός Dale R. White, εκτελεστικός υπεύθυνος προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας για Μαχητικά και Προηγμένα Αεροσκάφη. «Θα ενσωματωθούμε στο F-16. Θα αρχίσουμε να εξασκούμαστε με τους αλγόριθμούς μας… αξιοποιώντας όλα αυτά τα πράγματα και την προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει κατανοώντας ότι βασικά θα έχουμε αυτόν τον αυτόνομο κινητήρα και μετά θα πρέπει να συνεχίσουμε την ανάπτυξη αλγορίθμων».

Σχεδόν πριν από τρία χρόνια τώρα, η DARPA πραγματοποίησε τις δοκιμές AlphaDogfight, οι οποίες ήταν μια σειρά από αερομαχίες με τεχνητή νοημοσύνη εναντίον τεχνητής νοημοσύνης που κατέληξαν στο ότι ο πιο ικανός πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης, ένας νεοεισερχόμενος από την Heron Systems, αντιμετώπισε έναν άνθρωπο πιλότο F-16 μόνο με όπλα. κυνομαχία που διεξάγεται εξ ολοκλήρου στο ψηφιακό περιβάλλον. Η συντριπτική νίκη της τεχνητής νοημοσύνης επί του ανθρώπινου πιλότου προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένα βήμα προς την απομάκρυνση τέτοιων πιλότων από τη δουλειά, αλλά ακόμη και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με την DARPA, ήταν περισσότερο να αποδείξει στους ανθρώπους πιλότους ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι όφελος από οτιδήποτε άλλο.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε AI αντί για τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη;



Πιλότος MQ-9 Reaper και χειριστής αισθητήρα (φωτογραφία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ)

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει ήδη έναν τεράστιο στόλο μη πληρωμάτων αεροσκαφών, πολλά από τα οποία θεωρούνται RPA ή τηλεχειριζόμενα οχήματα. Αεροσκάφη όπως το MQ-9 Reaper, για παράδειγμα, μπορεί να μπορούν να πετούν περιπλανώμενα πάνω από μια περιοχή στόχο για περισσότερες από 24 ώρες, αλλά δεν είναι αυτοματοποιημένα. Οι θεριστές ελέγχονται από ομάδες δύο ατόμων που αποτελούνται από έναν αδειούχο πιλότο και έναν στρατολογημένο χειριστή αισθητήρων που σβήνουν κάθε οκτώ περίπου ώρες. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί σταθερά αποτελεσματική σε επιχειρήσεις ISR και ακόμη και επίθεσης στις οποίες τα MQ-9 εμπλέκουν στόχους στο έδαφος με πυρομαχικά όπως ο πύραυλος AGM-114 Hellfire ή ακόμα και η εξαιρετικά εξειδικευμένη παραλλαγή του, το R9X.

Έτσι, εάν αυτό το τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο λειτουργεί για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους, τι εμποδίζει την Πολεμική Αεροπορία να ενσωματώσει απλώς αυτήν την ικανότητα σε πιο ευκίνητα drones υποστήριξης μαχητών; Ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλές προκλήσεις εγγενείς σε μια τέτοια προσπάθεια, η μεγαλύτερη από αυτές που μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεραστεί… είναι η καθυστέρηση.

Σύμφωνα με έναν πιλότο MQ-9 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πήρα συνέντευξη το 2021 (ο οποίος ζήτησε να ταυτοποιηθεί μόνο ως ο Captain Dennis), χρειάζονται περίπου 1,2 δευτερόλεπτα για να τροφοδοτηθεί το βίντεο και ο αισθητήρας από το MQ-9 για να τον φτάσει στον σταθμό ελέγχου του. Μόλις δει κάτι στην οθόνη του που δικαιολογεί ανταπόκριση, εισάγει τις εντολές και χρειάζονται άλλα 1,2 δευτερόλεπτα για αυτές οι εντολές να αναμεταδοθούν σε όλη τη διαδρομή πίσω στο αερομεταφερόμενο Reaper στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει συνήθως μια καθυστέρηση 2-3 δευτερολέπτων (ή περισσότερο) μεταξύ του πότε το MQ-9 εντοπίζει μια απειλή και του πότε μπορεί πραγματικά να αντιδράσει σε αυτήν. Σε ένα αργόστροφο Reaper που πετά σε αδιαμφισβήτητο εναέριο χώρο, αυτά τα τρία δευτερόλεπτα δεν είναι πολύ πρόβλημα, αλλά στην αεροπορική μάχη, οι αποφάσεις για τη ζωή ή τον θάνατο λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Αυτές οι ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση και την ακεραιότητα του σήματος εξαλείφονται κατά τον εξοπλισμό ενός μη πληρώματος αεροσκάφους με τεχνητή νοημοσύνη που του επιτρέπει να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις μόνο του. Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η ικανότητα λήψης αποφάσεων δεν είναι η συνείδηση ​​όπως απεικονίζεται συχνά στην επιστημονική φαντασία, αλλά μάλλον η γρήγορη ικανότητα ανάλυσης της κατάστασης, σύγκρισης με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες δεδομένων προηγούμενων πτήσεων και γρήγορος προσδιορισμός η σωστή πορεία δράσης για τις περιστάσεις.

Οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχουν τα αεροσκάφη, σε κάποιο βαθμό, απλώς ταξινομούν μια τεράστια λίστα δηλώσεων «αν, τότε», επιλέγουν τις κατάλληλες για την κατάσταση και στη συνέχεια εκτελούν. Εάν ένας πύραυλος εδάφους-αέρος εκτοξευθεί πίσω από το αεροσκάφος, τότε αναπτύξτε αντίμετρα και εκτελέστε ελιγμούς… και ούτω καθεξής. Όσο περισσότερα βιωματικά δεδομένα πρέπει να αντλήσουν αυτά τα συστήματα, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η ικανότητά τους να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.

Είναι όλα σχετικά με τα δεδομένα


(Εικόνα που δημιουργήθηκε από τον Alex Hollings χρησιμοποιώντας εικόνες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ)

Το Project VENOM είναι μόνο μια πτυχή μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο πεδίο μάχης, αλλά παρόλο που αυτή η προσπάθεια δεν είναι απαραιτήτως στα σπάργανα, έχει ακόμα δρόμους να διανύσει για να μπορέσουμε να την ονομάσουμε ώριμη. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα απαιτηθούν πολλές ώρες καταγραφής σε αεροσκάφη όπως τα F-16 της VENOM και τα X-62A, καθώς και μελλοντικές προσπάθειες σε μια ποικιλία άλλων αεροσκαφών με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα. Αλλά το χρονοδιάγραμμα επιταχύνεται ραγδαία.

    «Το ωραίο με αυτό είναι ότι μπορείς να το κάνεις πολύ γρήγορα. Συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για την πιστοποίηση λογισμικού για πτήση σε αεροπλάνα. Αν το περίμενες, ίσως θα έκανες μια σταγόνα το χρόνο», είπε ο Κόλμαν. «Το VENOM μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε δεκάδες χιλιάδες κρύες σταγόνες την εβδομάδα. Επομένως, είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες είδος ικανότητας που γεφυρώνει και επιταχύνει αυτή τη μετάβαση από το πλήρως επανδρωμένο σε αυτό το μεικτό τρόπο λειτουργίας. Ομαδοποίηση ανθρώπου-μηχανής».

Αυτή η ικανότητα AI-teaming αναμένεται να έρθει ως μέρος του μαχητικού Next Generation Air Dominance της Πολεμικής Αεροπορίας που πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και αυτό σημαίνει ότι προγράμματα όπως το Project VENOM θα πρέπει να λειτουργούν με αυτό το είδος ταχύτητας για να συμβαδίζουν.

 Πηγή: https://www.sandboxx.us/blog/project-venom-the-air-force-is-adding-ai-pilots-to-6-f-16s/

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου