Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η Τουρκία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την επόμενη μέρα από τις εκλογές στη γειτονική χώρα


Τουρκία - εκλογές: Δύο άρθρα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Daily Sabah, και πιο συγκεκριμένα με τίτλους: α. Οι τουρκικές εκλογές κρέμονται στην ισορροπία "ποιος είναι ο αληθινός εθνικιστής" και β.: Ο Ερντογάν θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην Αγιά Σοφιά (Σημ. σήμερα ολοκληρώνεται ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην γειτονική χώρα), αναδεικνύουν και φανερώνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι ο λαός της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ένα άκρως φανατισμένο πλήθος σε ότι αφορά τα εθνικά τους θέματα, με επιπλέον ιδεολογικό "βαρίδιο", τουλάχιστον για τους περιφερειακούς δρώντες, την ισλαμοποίησή του.

της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου* 

Είναι ανώφελο και τελείως αδόκιμο να υποστηρίζονται δύο τινά ότι: α. οι παραιτήσεις επικεφαλής κομμάτων, όπως συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα με την παραίτηση Ιντζέ επηρεάζει το αποτέλεσμα των εκλογών, και β. η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση της Τουρκίας θα αναδιαμορφώσει το κλίμα του συγκεκριμένου κράτους με τη χώρα μας.
Αυτά τα 21 χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος της γειτονικής χώρας, έχει διαμορφωθεί ένα “βαθύ κράτος” που λειτουργεί μόνο κάτω από τα πλαίσια της προπαγάνδας. Φυσικά, μέσα σε όλο αυτό υφίσταται και η εθνική στρατηγική της Τουρκίας, ένα εθνικό δόγμα, αταλάντευτο, που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλα τα κόμματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης…

Όμως, αυτό που μόλις έγραψα είναι το πλέον γνωστό, ακόμα κι αν κάποιες συνιστώσες εντός της Ελλάδας αρνούνται να το συνειδητοποιήσουν, και προκρίνουν ως λύση να τα βρούμε με την Τουρκία. Ακόμα και να εκχωρήσουμε όλο το Αιγαίο στο τουρκικό κράτος, η Τουρκία δεν θα είναι ευχαριστημένη, γιατί πολύ απλά έχει οργανωθεί πάνω σε ελληνικούς “σκελετούς”. Το έδαφος το οποίο μετονομάστηκε σε τουρκικό είναι ελληνικό. Όμως, οι τίτλοι αυτοί της τουρκικής εφημερίδας και μάλιστα ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, καταδεικνύει κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει ως χώρα. Ότι ο τουρκικός λαός έχει μετατραπεί σε έναν όχλο με ακραίο εθνικισμό που κάθε άλλο παρά είναι πρόθυμος να ενσκήψει με συναισθήματα φιλίας στον ελληνικό λαό.

Η προπαγάνδα και εννοούμε το καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο των κομμάτων, είναι αυτό που θα βγάλει τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας. Και ο Ερντογάν έχει αποκτήσει “επιστημονική” ειδίκευση σε αυτό το επικοινωνιακό μέσο. Ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις που διαμορφώνει σε επικοινωνιακό επίπεδο ο πολιτικός του αντίπαλος, για αυτό χρησιμοποίησε στις προεκλογικές ομιλίες του τον ξένο παράγοντα, ως μηχανισμό αλλοίωσης των εκλογών… Όμως, φευ…

Σε περίπτωση που εκλεγεί, αυτό θα οφείλεται στον τρόπο που οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του, όπως ο Εκρεμ Ιμάμογλου και λόγω της καταγωγής του από περιοχές με έντονο το εξισλαμισμένο, ελληνικό στοιχείο θα προσεγγίσουν αυτήν τη μάζα που γνωρίζει ότι δεν έχει τουρκική καταγωγή. Όμως, η μεγαλύτερη λαϊκή μάζα του τουρκικού πληθυσμού έχει εθιστεί σε μεθόδους προπαγάνδας που η επικοινωνιακή “απόληξή” της διαμορφώνει μία κατ’επίφαση ασφάλεια. Τον Ερντογάν τον γνωρίζουν 21 χρόνια ως ηγέτη, τον Κιλιτσντάρογλου όχι… Και μία μάζα που έχει “τραφεί” με τέτοιες μεθόδους, είναι πολύ δύσκολο να προτιμήσει το διαφορετικό και το άγνωστο.

Αλλά και στην περίπτωση, που εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου ο λαός έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα έντονου εθνικισμού, που ο νέος ηγέτης του τουρκικού κράτους θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με δύο “ταχύτητες” όσον αφορά τη διακυβέρνησή του. Άλλη πολιτική εντός των Τειχών, άλλη εκτός του τουρκικού κράτους, που και πάλι όμως, το “βαθύ κράτος” του Ερντογάν όχι μόνο δεν θα τον αφήσει να κυβερνήσει, αλλά είναι πολύ πιθανό σύντομα, και δεν αναφέρομαι στο διάστημα που θα ακολουθήσει μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης εάν αύριο δεν υπάρξει αυτοδυναμία, να γίνουμε μάρτυρες μίας μεθοδευμένης θεσμικής εκτροπής.

Φυσικά, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά αυτά είναι δεδομένα. Και μάλιστα εάν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου βαίνουμε και σε “αχαρτογράφητα ύδατα”, καθώς ο Ερντογάν είναι άκρως προβλέψιμος, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστής που και το επεισόδιο που θα επιδιώξει με την Ελλάδα θα είναι “ελεγχόμενο”, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να κρατά εν υπνώσει τις φανατισμένες μάζες, προκειμένου ταυτόχρονα να αναδιαμορφώνει τις σχέσεις του κράτους του με τους Δυτικούς και κυρίως τους Αμερικανούς, κάθε άλλο παρά είναι προβλέψιμος.

* Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου