Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

OPEC+: Ενόψει κρίσιμων αποφάσεων


Συζητούνται περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Ο OPEC+ και οι σύμμαχοί του συζητούν περεταίρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, πιθανώς έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στα 70 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές της αγοράς έκαναν λόγο για νέα υπερπροσφορά.

Ο OPEC+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο bpd επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατομμύρια bpd και των εθελοντικών περικοπών 1,6 εκατομμυρίων bpd που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Εάν εγκριθεί, ο συνολικός όγκος των μειώσεων θα φτάσει τα 4,66 εκατομμύρια bpd ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι δυτικοί κατηγορούν τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι του OPEC+ ισχυρίζονται ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση την τελευταία δεκαετία οδήγησε τον πληθωρισμό ψηλά και ανάγκασε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενισχύοντας δυνητικά τις τιμές του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ https://grdiplomatic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου