Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Πεσκόφ: Οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας δεν ισχύουν πλέον


Μπορ

Οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά τη Δευτέρα -το μέρος της συμφωνίας που αφορά τη Ρωσία δεν έχει εκπληρωθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας δεν ισχύουν πλέον. Η προθεσμία, όπως είπε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, είναι η 17η Ιουλίου. Δυστυχώς, το μέρος της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που αφορά τη Ρωσία δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Ως αποτέλεσμα, έχει εκπληρωθεί τερματίστηκε», είπε.

«Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος [της συμφωνίας], η ρωσική πλευρά θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σημείωσε επίσης ότι η θέση της Ρωσίας για την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία σιτηρών ανακοινώθηκε πριν από την πιο πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στη Γέφυρα της Κριμαίας και αυτή η επίθεση δεν επηρεάζει την απόφαση της Μόσχας.

Στις 22 Ιουλίου 2022, υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη πακέτο εγγράφων για την προμήθεια τροφίμων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά. Οι συμφωνίες είχαν αρχικά συναφθεί για περίοδο 120 ημερών. Παρατάθηκαν για το ίδιο διάστημα τον περασμένο Νοέμβριο. Στις 18 Μαρτίου 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε την παράταση της συμφωνίας για 60 ημέρες. Η συμφωνία σιτηρών παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες στις 18 Μαΐου.

(πηγή: tass)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου