Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Οπλικά συστήματα για μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη, μέρος δεύτερον. Πύραυλοι επιφανείας μικρού μεγέθους, συστήματα. ελαφρού βάρους με περισσότερες μαχητικές ικανότητες.


Οπλικά συστήματα για μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη, μέρος δεύτερον. Πύραυλοι επιφανείας μικρού μεγέθους, συστήματα. ελαφρού βάρους με περισσότερες μαχητικές ικανότητες.

Οπλικά συστήματα για μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη, μέρος πρώτον ΑΑ πύραυλοι, ραντάρ θα το διαβάσετε εδώ:

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Στο πρώτο μέρος ανέφερα την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τοποθετηθούν ΑΑ συστήματα σε πλοία 35-45 μέτρων. Ένα δύσκολο εγχείρημα μα δεν υπήρχε άλλος τρόπος για εξεύρεση λύσεων. Το χαμηλότερο κόστος απόκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων συστημάτων, τα ίδια ανταλλακτικά και η ίδια γραμμή συντήρηση δίνουν λύσεις για το μέλλον. Με τους ίδιους ανθρώπους κάνεις συντήρηση σε όλα τα συστήματα και μπορείς να έχεις ένα μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών, συνήθως μερικά ακόμα συστήματα σε εφεδρεία.

Ένα μειονέκτημα μόνο υπήρχε η μικρή εμβέλεια των ραντάρ με 75 & 40 χιλιόμετρα. Είναι δύσκολο να βάλεις και άλλα ραντάρ σε αυτό το μέγεθος πλοίου. Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η τοποθέτηση πυραύλων επιφανείας. Εδώ το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα το εξηγήσουμε. Το ανέφερα και στο πρώτο μέρος περιληπτικά.

Ξεκίνησα την μελέτη για ένα ταχύ σκάφος των 25 μέτρων, κάνοντας αντικατάσταση οπλισμού σε μια τορπιλάκατο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το αξιοπερίεργο είναι το μεταφερόμενο βάρος οπλισμού των τότε PT που αγγίζει τους 10 τόνους. Η αντικατάσταση οπλισμού έγινε, αλλά δεν θα ήταν λειτουργικό στην σημερινή εποχή. 

Εδώ βλέπουμε το JARI USV 15 μέτρων μήκους πολύ βαριά οπλισμένο με 4 face ραντάρ AESA.

Τι οπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα πλοίο των 25 μέτρων;
Η σωστή ερώτηση είναι: πώς να τοποθετήσεις σε ένα πλοίο μήκους 25 μέτρων, οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα για να έχει την μεγαλύτερη μαχητική ικανότητα, χωρίς να επηρεάζεται η πλευστότητα του. 

Το Ραντάρ το GIRAFE-1X μας καλύπτει με εμβέλεια τα 75 χιλιόμετρα. 

Ραντάρ επιφανείας το Surface Scout.

Δορυφορική επικοινωνία, Link-16, IFF.
 

Οπλισμός 

 Στην πλώρη θα τοποθετηθεί το SIHAM3!

Το πυροβόλο OTO Marlin WS με ήλεκτρο-οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός Medusa MK4/B και με 4 πυραύλους MISTRAL 3. Η εμβέλεια των πυραύλων MISTRAL 3 είναι 7,5 χιλιόμετρα και έχουν δυνατότητες να καταρρίψουν τα πάντα. Χτυπάς με τους MISTRAL 3 κυρίως μεγάλης ταχύτητας στόχους και πυραύλους επιφανείας. Με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών και τους 4 πυραύλους MISTRAL 3 μπορείς να καταρρίψεις 6 στόχους απειλές. Αν και τα πυρομαχικά του πυροβόλου επαρκούν για να χτυπήσεις περισσότερους από 4 στόχους, υπολογίζουμε και το ποσοστό αστοχίας στο 33%. Δηλαδή το 1/3 των βολών πυροβόλου πυραύλων θα αστοχήσει. Στην πράξη με κακές καιρικές συνθήκες υψηλού κυματισμού και παρεμβολών η ευστοχία είναι στο 50% που σημαίνει πως μπορείς να καταρρίψεις τουλάχιστον 4 στόχους απειλές, δυο με τους πυραύλους και δυο με το πυροβόλο.  

Στην πρύμνη θα τοποθετηθεί το πυροβόλο Mark 44 των 30 χιλιοστών. Η Βάση Sigma MSI SEAHAWK που δείχνει αυτόματο πυροβόλο Mark 44 30 mm. Επτά ελαφροί πύραυλοι πολλαπλών ρόλων Thales είναι τοποθετημένοι στην αριστερή πλευρά στη θέση του ομοαξονικού πυροβόλου για να παρέχουν άμυνα έως και 6 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος LLM είναι ο Lightweight Multi-Role Missile (Martlet) με εκρηκτική κεφαλή 3 κιλά.  

Το SEAHAWK SIGMA ενσωματώνει τον ελαφρύ πύραυλο πολλαπλών ρόλων Thales (LMM) στη βάση, παρέχοντας την ικανότητα να νικήσει εναέριους και επιφανειακούς στόχους έως περίπου 6 χιλιόμετρα. Το SEAHAWK SIGMA δίνει στον χρήστη μια βελτιωμένη ικανότητα να νικήσει την εισερχόμενη επίθεση σμήνους και τα δύσκολα σετ στόχων, εντός εμβέλειας, με ακρίβεια και περιορισμένη παράπλευρη ζημιά.



Το σύστημα SEAHAWK SIGMA μπορεί να καταστρέψει 7 UAV, USV, περιπλανώμενα πυρομαχικά, ελικόπτερα, αργούς στόχους με τους πυραύλους LMM ή να χτυπήσει πλοία. Με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών μπορεί να καταστρέψει 7-8 στόχους χαμηλής ταχύτητας. Το σύστημα SEAHAWK SIGMA μπορεί να ρίξει σε 15 στόχους και να καταρρίψει με ευστοχία 1/3 10 από αυτούς! Σε περιβάλλον με κακές καιρικές συνθήκες υψηλού κυματισμού και παρεμβολών, η ευστοχία είναι στο 50% που σημαίνει πως μπορείς να καταρρίψεις τουλάχιστον 7 στόχους-απειλές χαμηλής ταχύτητας. Δεν ξέρω αν μπορεί να αντιμετωπίσει και της βόμβες ανεμοπορίας με τους πυραύλους LMM.


Το πυροβόλο Mark 44 των 30 χιλιοστών έχει 120 βλήματα, μπορείς να ρίξεις σε 5 στόχους υψηλής ταχύτητας. Όσες δυνατότητες έχει και το άλλο πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Δηλαδή μπορεί να καταρρίψει 6-8 μεγάλης ταχύτητας στόχους, με τα δυο πυροβόλα των 30 και τους πυραύλους. Να ρίξει 4 SSM, να καταστρέψει 7+ UAV, περιπλανώμενα πυρομαχικά, USV, αργούς στόχους με πυραύλους ή να χτυπήσει με αυτούς πλοία.

Όλα αυτά τα κάνει ταυτόχρονα: θα έχει 4+7 πυραύλους, δυο πυροβόλα και 4 SSM. 

Τρεις θέσεις οπλισμού πλώρη, πρύμνη και οι 4 SSM. Το κόστος των ραντάρ, ηλεκτρονικών συστημάτων και των οπλικών συστημάτων ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Συν το κόστος κατασκευής του σκάφους, με το υλικό κατασκευής που θα επιλέξουμε και των μηχανών, ανάλογα με την ταχύτητα που θέλουμε να έχει.

Στο κόστος οπλισμού-ηλεκτρονικών συστημάτων έχουμε υπολογίσει τα πάντα: 

4 πύραυλοι MARTE ER 8 εκ. 

SEAHAWK SIGMA 4 εκ. 

SIHAM3 4 εκ. 

Medusa MK4/B 1 εκ. 

GIRAFE-1X 2 εκ. 

Surface Scout 3, δορυφορική επικοινωνία, VHF 1 εκ. 

Link-16, IFF. 1 εκ. 

Πύραυλοι 7 LMM+4 MISTRAL 1 εκ.
 

Η επόμενη επιλογή οπλισμού για το πλοίο των 25 μέτρων.


Στην πλώρη θα βάζαμε το πυροβόλο SEA SNAKE των 30 χιλιοστών και μετά το σύστημα SADRAL με τους 6 πυραύλους MISTRAL 3. Το SADRAL automatic fire control with FCR or EO system, ζυγίζει 1080 κιλά! Θα είχαμε δυο περισσότερους πυραύλους MISTRAL έτοιμους για βολή, με 900 κιλά μεγαλύτερο βάρος στην πλώρη και απαιτούμενο μήκος τοποθέτησης 2,5 μέτρα. 

Στην πρύμνη θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πυροβόλο SEA SNAKE των 30 χιλιοστών και έναν εκτοξευτεί με 8 πυραύλους LMM. Το βάρος του εκτοξευτεί με τους 8 πυραύλους LMM, είναι μεγάλο 650 κιλά! Θα έχουμε μια αύξηση του βάρους κατά 500 κιλά και απαιτούμενο μήκος τοποθέτησης 2,5 μέτρα. 

Δηλαδή θα κερδίζαμε με την αυτήν την τοποθέτηση οπλισμού που αναφέραμε 3 επιπλέον πυραύλους! Δυο MISTRAL και ένας LMM με αύξηση του βάρους κατά 1400 κιλά, χρειαζόμαστε δυο κονσόλες επιπλέον για να λειτουργήσουν! Το χειρότερο όμως είναι ο απαιτούμενος χώρος τοποθέτησης που είναι 5 μέτρα! Δηλαδή θα χάναμε έναν χώρο 5Χ6=30 m2 από της υπέρ κατασκευές που θα δυσκόλευε την διαμονή και παραμονή του πληρώματος!

Αυτό δεν γίνετε λόγο μεγαλύτερου βάρους και του μεγαλύτερου απαιτούμενου χώρου τοποθέτησης. Το αναφέρω για να κατανοήσουμε τι κερδίζουμε, σε διαστάσεις και σε βάρος με της έξυπνες επιλογές τοποθέτησης οπλισμού.

 Άλλες επιλογές οπλισμού  

Στην πρύμνη θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πυροβόλο SEA SNAKE των 30 χιλιοστών και δυο εκτοξευτές με 6+6 πυραύλους Maritime Brimstone με εμβέλεια 12 χιλιόμετρα. Προσοχή η νέα έκδοση Maritime Brimstone  3 με 52,7 κιλά βάρος, με μικρότερων διαστάσεων ηλεκτρονικά συστήματα, φτάνει τα 40 χιλιόμετρα εμβέλεια με 6,3 κιλά εκρηκτική κεφαλή. 

Το βάρος του κάθε ενός εκτοξευτεί ζυγίζει παραπάνω από 700 κιλά, συνολικά περίπου 1500 κιλά για τους δυο που συνεπάγεται μια αύξηση βάρους ελάχιστα μικρότερη από 1300 κιλά! Μόνο αν καταργούσαμε τους πυραύλους MARTE ER θα μπορούσαν να μπουν. 

Υπάρχει μια απορία ακόμα.
Στο μεσόστεγο θα μπορούσαμε να βάζαμε τον εκτοξευτή με τους 8 πυραύλους LLM και στην πρύμνη, ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Προσωπικά δεν θα επέλεγα καθόλου αυτήν την λύση με τους 8 εκτοξευτές LMMM, γιατί είναι της Τουρκικής εταιρίας Aseslan. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Για έναν ανεξήγητο λόγο δεν υπάρχει πύραυλος επιφανείας με βάρος 110 κιλά για να τοποθετηθεί σε μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη. 

Για την ακρίβεια υπάρχει ένας ο Sea Venom/ANL o αντικαταστάτης των AS-15TT & Sea Skua! Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει έκδοση για τοποθέτηση σε πλοία και σε εκτοξευτές ξηράς αλλά αναμένετε σε νέες εκδόσεις. Σχετικά ισχυρή εκρηκτική κεφαλή 30 κιλών, με εμβέλεια μόνο 30 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερα. Σοβαρό πρόβλημα η χαμηλή του εμβέλεια στα 25 χιλιόμετρα αν εκτοξεύεται από ναυτικές πλατφόρμες.

Υπάρχουν και άλλοι μικροί πύραυλοι.


SPIKE N-LOS τώρα πια έχει της ίδιες δυνατότητες ο Maritime Brimstone 3 και δεν τον επιλέγουμε. Σοβαρό μειονέκτημα ο μεγάλου βάρους εκτοξευτής. Βάρος πυραύλου 70 κιλά εμβέλεια 30 χιλιόμετρα.

AKERON. υπάρχει ναυτικός εκτοξευτής αλλά η εμβέλεια του είναι μόνο 5 χιλιόμετρα, αν και έχει βάρος 15,5 κιλά δηλαδή μεγαλύτερο από του LMM. 

Ο Lightweight Multi-Role Missile (Martlet) βγαίνει σε νέα έκδοση με βάρος 13 κιλά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του LMM είναι τρεις διαφορετικές κεφαλές καθοδήγησης και οι τρεις διαφορετικές εκρηκτικές κεφαλές. Είναι ο πιο σύγχρονος πύραυλος της κατηγορίας του με μεγάλες πωλήσεις και σίγουρη εξέλιξη και βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Βλέπουμε την τοποθέτηση των πυραύλων συσκευασμένα σε κάνιστρα.


GRIFFIN. Υπάρχει ναυτικός εκτοξευτής με πολύ μικρό βάρος από όλους τους υπόλοιπους. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερης εμβέλειας πυραύλους γιατί έχει εμβέλεια 5,6 χιλιόμετρα. Βάρος πυραύλου 15,6 κιλά με αρκετά μεγάλο βάρος εκρηκτικής κεφαλής 5,9 κιλά. Περιμένουμε και εδώ την νέα έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας. Αν βγει θα είναι ίσως η καλύτερη λύση λόγο του μικρού βάρους του εκτοξευτεί και της μεγάλης εκρηκτική κεφαλής που έχει.

HELLFIRE. Διαλέξαμε στην θέση του τον Maritime Brimstone 3 γιατί έχει εκτοξευτές με 6 και με 4 πυραύλους σε πλάγιες θέσεις. Θέλουμε να τα πάρουμε όλα από μια εταιρία για να επιτύχουμε χαμηλότερες τιμές και βιομηχανικά ανταλλάγματα για την αμυντική μας βιομηχανία. Κυρίως όμως μας ενδιαφέρει η μεγάλη εμβέλεια των 40 χιλιομέτρων. Μεγάλο πλεονέκτημα η 9 κιλών εκρηκτική κεφαλή με βάρος πυραύλου 49 κιλά.

AGM-179 Joint Air-to-Ground Missile (JAGM) ο αντικαταστάτης του HELLFIRE με το ίδιο βάρος, ίδιες διαστάσεις αλλά με σχεδόν διαπλάσια εμβέλεια 16 χιλιόμετρα.

 Κάθετοι εκτοξευτές σε πλοίο 25 μέτρων δεν μπαίνουν, με ύψος 2,2 μέτρα ο δεξιά εκτοξευτής της φωτογραφίας και 2,5 μέτρα ο αριστερά εκτοξευτής. Σοβαρό μειονέκτημα το κόστος του πυραύλου που ανέρχεται στα 350.000 δολάρια. Ίσως είναι μια λύση για περισσότερους εκτοξευτές, σε πλοία 35-45 μέτρων για τοποθέτηση ανάμεσα σε άλλους πυραύλους.

Άλλα οπλικά συστήματα.

Νότια Κορέα με κατευθυνόμενο εκτοξευτή πυραύλων LIG Nex1/Hanwha 130 mm. Ο εκτοξευτής αποτελείται από 12 κάνιστρα που εκτοξεύουν έναν μόνο κατευθυνόμενο πύραυλο το καθένα. Αρχικά καθοδηγούμενοι μέσω ενός συνδυασμού GPS, INS και Date Uplink μέσω της μέσης διαδρομής και στη συνέχεια μεταβαίνοντας στο IIR homing, οι πύραυλοι έχουν μέγιστη εμβέλεια πάνω από 20 Km και ελάχιστη εμβέλεια 3 Km.

Μικρές τορπίλες για στόχους επιφανείας.

Περιπλανώμενα πυρομαχικά


Για αυτά θα κάνω ειδικό άρθρο μαζί με άλλα οπλικά συστήματα άλλων χωρών που θα μπορούσαν να μπουν στα πλοία μας από 25-45 μέτρα μήκος.

Το μεγάλο νεκρό βάρος των SSM.
Το τεράστιο βάρος των πυραύλων και των κανίστρων που τους τοποθετούσαν δεν μπορούσε να το αντέξει ένα μικρό σκάφος. Η αναλογία βάρος πυραύλου NSM, εν σχέση με το κάνιστρο και τους αγωγούς τοποθέτησης και όσων απαιτείται για να μπουν σε ένα πλοία είναι 2,5. Δηλαδή το συνολικό βάρος του καθαρού πυραύλου επί 2,5 φορές. Παλιότερα ήταν ακόμα περισσότερο και ξεπερνούσε το επί 3 φορές.
Για αυτό και οι δικές μας παλιές πυραυλάκατοι, είχαν μόνο 4 πυραύλους EXOCET εμβέλειας 38-42 χιλιομέτρων. 

Ας έρθουμε στο σήμερα
Το συνολικό βάρος εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και της καλωδίωσης, είναι 8.600 λίβρες (3.900 κιλά) για 4 εκτοξευτές με πυραύλους NSM. Πολύ βάρος για ένα μικρού μεγέθους πλοίο. Δηλαδή για δυο τετράδες πυραύλων NSM είμαστε κοντά στους 8 τόνους βάρος, 410 κιλά ζυγίζει ο κάθε ένας NSM.


Πρέπει να απορρίψουμε την χρήση των πυραύλων NSM, εκτός και βάλουμε 2+2 και προσθέσουμε και άλλους μικρότερου μεγέθους στο πλοίο.

Διαλέγουμε νέας γενιάς ελαφρύτερο πύραυλο τον MARTE ER.
MARTE MK2/N είναι κατάλληλο για εγκατάσταση και ενσωμάτωση, είτε ως νέα κατασκευή είτε ως εκ των υστέρων προσαρμογή, σε ένα ευρύ φάσμα πλοίων του ναυτικού από 25 έως 50 μέτρα. 

Χαρακτηριστικά πυραύλων
Βάρος: 310 kg
Μήκος: 3,85 m (κάνιστρο 4 m)
Μέγιστη. διάμετρος: 316mm
Εμβέλεια: Πάνω από 30 χλμ υπάρχει και η έκδοση ER με 100 χλμ
Ταχύτητα: Υψηλή υποηχητική
Δυνατότητα εγκατάστασης
(περιλαμβάνει έλεγχο πυρός κάτω από το κατάστρωμα)
2 x απλοί εκτοξευτές: 1.500 κιλά

Η τετράδα πυραύλων MARTE ER ζυγίζει 3000 κιλά και οι δυο τετράδες πυραύλων είναι κοντά στους 6 τόνους! Δυο τόνους λιγότερο από τους 4+4 NSM!

Πριν επιλέξουμε τους πυραύλους έχουμε διαβάσει της μελέτες που έγιναν για αυτούς:

https://www.researchgate.net/figure/Marte-ER-System-and-Missile-CAD_fig3_365857041

https://www.researchgate.net/publication/332031969_Launch_Performance_Degradation_of_the_Rupture-Type_Missile_Canister

Σύστημα ελέγχου πυρός
Το ελαφρύ σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς (συνδυασμένο βάρος: 21 kg) χρησιμοποιεί το ίδιο αποδεδειγμένο ελικόπτερο MMCU (Marte Missile Control Μονάδα) και μονάδες MIU (Missile Interface Unit) ως Marte MK2/S

Άλλες λύσεις πυραύλων SSM με μικρό βάρος.

Sea Venom/ANL o αντικαταστάτης των AS-15TT & Sea Skua! Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει έκδοση για τοποθέτηση σε πλοία και σε εκτοξευτές ξηράς αλλά αναμένετε σε νέες εκδόσεις.

Βάρος 110 κιλά
Μήκος 2,5 μέτρα
Κεφαλή 30 κιλά
Διάμετρος 200 χιλιοστά
Εμβέλεια 30 χιλιόμετρα

Bάρος 4 εκτοξευτών (βάση του βάρους των τότε κανίστρων των Sea Skua) 1000 κιλά. Για 6+6 πυραύλους Sea Venom είναι περίπου 3000 κιλά. Θέλεις 12 πυραύλους τουλάχιστον που το 50% θα καταρριφτούν από το εχθρικό πλοίο για να το χτυπήσουν τουλάχιστον 6 και να πάθει τεράστιες ζημιές.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου