Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Έκκληση Ερντογάν στον τουρκικό κόσμο για κοινή θέση στο Μεσανατολικό


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε την Παρασκευή (03/11) από την Αστάνα να ενώσει τον τουρκικό κόσμο, ώστε να έχουν κοινή γραμμή απέναντι στο θέμα της Γάζας.

Απηύθυνε λοιπόν έκκληση, «ολόκληρου του τουρκικού κόσμου σε ενότητα και αλληλεγγύη». Ήταν εκτενείς οι αναφορές του στη Γάζα, όπου «εξελίσσεται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εδώ και 28 ημέρες», είπε. Ο τούρκος πρόεδρος, παρότρυνε τον τουρκικό κόσμο να ενώσει τη φωνή του για κατάπαυση του πυρός.

Μεγάλη πορεία για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Ιντζιρλίκ

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας τουρκικής ΜΚΟ, προσκείμενης στην κυβέρνηση, εξελίχθηκε την Παρασκευή. Οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν προς τη βάση Ιντζιρλίκ της Τουρκίαςμε απαίτηση το κλείσιμο της βάσης, ώστε να μην τη χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί. Σχετικές εκκλήσεις από τον επικεφαλής της ΜΚΟ, υπήρξαν και προς την Ελλάδα, ώστε να κάνει το ίδιο για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα. Βέβαια, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα, η Τουρκία υπέστη και μία μεγάλη απογοήτευση. 

Παρόλο που το ψευδοκράτος είχε λάβει πριν λίγους μήνες καθεστώς παρατηρητή, σε αυτή τη σύνοδο δεν προσκλήθηκε καν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ - κάτι που προκάλεσε την εμφανή δυσαρέσκεια, τόσο του Ερντογάν, όσο και του τούρκου υπουργού εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος δεν έλαβε τη στήριξη που ήθελε, για την επιδιωκόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους, την οποία και μεθοδεύει εδώ και καιρό.


ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου