Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΞΑΦΝΙΚΙΤΙΔΑ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


ΞΑΦΝΙΚΙΤΙΔΑ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Αναδημοσιεύουμε την είδηση από:

https://www.protothema.gr/greece/article/1432367/polemiko-nautiko-xafniki-vlavi-stin-tpk-laskos-epistrefei-espeusmena-sti-salamina/


 «Πολεμικό Ναυτικό: Ξαφνική βλάβη στην ΤΠΚ Λάσκος - Επιστρέφει εσπευσμένα στη Σαλαμίνα»

Η πυραυλάκατος βρισκόταν εν πλω για να λάβει μέρος σε άσκηση - Έχει συμπληρώσει 46 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας.

Μια ξαφνική σοβαρή βλάβη εντοπίστηκε στην πυραυλάκατο Λάσκος ενώ βρισκόταν εν πλω για να λάβει μέρος σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΤΠΚ διαπιστώθηκε εισροή υδάτων και ο κυβερνήτης σε συνεννόηση με το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έλαβαν απόφαση για άμεση επιστροφή του πολεμικού πλοίου στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διασαφηνίζεται το είδος της βλάβης και η έκτασή της. Ωστόσο, η εντολή άμεσης επιστροφής στο ναύσταθμο Σαλαμίνας δείχνει ότι πιθανότατα η βλάβη που σημειώθηκε στο περιπολικό ΤΠΚ Λάσκος (P-20) του Πολεμικού Ναυτικού είναι σοβαρή.

Η πυραυλάκατος Λάσκος είναι τύπου «Combattante III» και παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό το 1977, έχει δηλαδή συμπληρώσει 46 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας. Από το 2006 μέχρι το 2008 η ΤΠΚ υποβλήθηκε στον λεγόμενο εκσυγχρονισμό μέσης ζωής στα ναυπηγεία Σύρου.

 

Δικά μας σχόλια.

Από ‘πληροφορίες’ σας μεταφέρουμε ότι η ΤΠΚ Λάσκος έπαθε ξαφνική «ξαφνικίτιδα». Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο από την Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, το Αρχηγείο Στόλου και το ΓΕΝ καθόσον το πλοίο παρελήφθη μόλις το 1977 είναι ακόμα στην εγγύηση και παραμένει σε άριστη κατάσταση.

Οι αρμόδιοι απορούν πως μπορεί να έγινε κάτι τέτοιο. «Είναι σαν να πέσαμε από τα σύννεφα. Δεν έχει ξαναγίνει σε τόσο καινούργια πλοία», μας δήλωσαν αρμόδιοι.

Ειδικοί στις ξαφνικίτιδες των πολεμικών πλοίων του ΠΝ μας, αποφάσισαν να λάβουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου καθόσον φημολογείται ότι είναι κολλητικό.  Μεταδίδεται από ΤΠΚ σε ΤΠΚ ενώ εξετάζεται αν η μετάδοση μπορεί να γίνει και σε διαφορετικού τύπου πλοία.

Για το λόγο αυτό :

1.       Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών πρόκειται προμηθευτεί και εφοδιάσει τα πλοία της με αρκετές ποσότητες ειδικής ποιότητας τσιμέντου προκειμένου αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις ξαφνικίτιδας.

2.       Από το ΓΕΝ εξετάζεται και η άμεση στελέχωση των ΤΠΚ με τη νέα ειδικότητα του ναυτικού οικοδόμου-καλουπατζή-χτίστη (ΝΟΚΧ) προκειμένου να εξασφαλίζεται η άριστη και επαγγελματική χρησιμοποίηση τσιμέντου για την αντιμετώπιση των ξαφνικίτιδων.

Πάντως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε για τα πληρώματα του ΠΝ μας, ούτε για τις ανώτερες ναυτικές διοικήσεις, ούτε για το ΓΕΕΘΑ, ούτε για το Υπουργείο Άμυνας και φυσικά ούτε για την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό, καθόσον (πάντα κατά πληροφορίες) έγινε ειδική δέηση στον Άγιο Νικόλαο και το θέμα θεωρείται ότι βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Ούτως ή άλλως, ξαφνικίτιδα είναι η μάστιγα της εποχής.

Για να σοβαρευτούμε τώρα

Έχει ξανασυμβεί εισροή υδάτων σε πολεμικό πλοίο;

Θα ξανασυμβεί;

Παίζει ρόλο που το πολεμικό πλοίο είναι τόσο παλαιό (46 χρονών);

Παίζει ρόλο και η πιθανή ελλιπής συντήρησή του;

Μήπως θα ήταν καλό να ελεγχθούν και τα άλλα όμοιου τύπου πλοία;

Μήπως να δούμε τι θα γίνει με πιθανή απόκτηση νέων ή ελαφρώς μεταχειρισμένων ΤΠΚ;

Μήπως να σοβαρευτούν λίγο περισσότερο κάποιες/οι σε όποια αρμόδια θέση βρίσκονται στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τα εξοπλιστικά και τις άμεσες προτεραιότητες για αυτά;

Ειδικοί δεν είμαστε αλλά μήπως κάτι χρειάζεται να γίνει άμεσα για το ΠΝ μας;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου