Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Αγλαΐα Αντωνιάδη Κυριακού: Έμεινε στην ιστορία ως η ευεργέτιδα που «προστάτεψε» τα Ελληνόπουλα μετά την επιδημία χολέρας και τη Μικρασιατική Καταστροφή


(Πηγή: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»)

Σαν σήμερα, το 1934, μπήκε ο θεμέλιος λίθος του «Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού»

Δικά της παιδιά δεν απέκτησε ποτέ. Βλέπεις παντρεύτηκε στα 36 της τον 47χρονο γιατρό Παναγιώτη Κυριακό, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εκείνη την εποχή, το 1782, δεν ήταν εύκολο να γίνεις μητέρα «σε τόσο μεγάλη ηλικία». Όμως η Αγλαΐα Αντωνιάδη κατάφερε να γίνει μητέρα εκατοντάδων χιλιάδων απροστάτευτων παιδιών μέσω της ίδρυσης του «Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού». Η εκπόνηση των σχεδίων ανατέθηκε σε τριμελή επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους Φωκίωνα Κοπανάρη, Γεώργιο Μακκά και τον αρχιτέκτονα και αδελφό της Ιωάννη Αντωνιάδη.

Η θεμέλιος λίθος για το νοσοκομείο που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο της Παιδιατρικής, μπήκε σαν σήμερα το 1834, δηλαδή ένα χρόνο μετά το θάνατό της σε ηλικία 87 ετών.

Η Αγλαΐα Αντωνιάδη-Κυριακού έχοντας βάλει στόχο να καταπολεμήσει την παιδική θνησιμότητα, κυρίως μεταξύ των άπορων και των ορφανών που βρίσκονται πλέον παντού στην ελληνική κοινωνία μετά την επιδημία της χολέρας του 1854 αλλά και αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αφήνει ολόκληρη την περιουσία της –υπολογίζεται στα 15 εκατ. δραχμές– για την ίδρυση μίας παιδιατρικής κλινικής με την επωνυμία «Κλινική Παίδων Παν.& Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη».

Η Αγλαΐα Κυριακού και ο σύζυγός της Παναγιώτης Κυριακός (συνθ. εικ.: Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτελεστές της διαθήκης της ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος και ο υπουργός Υγιεινής Αλέξανδρος Κορυζής. Πίστευε ότι έτσι το έργο θα ολοκληρωνόταν γρήγορα. Πράγματι, γράφει η Τόνια Μανιατέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για τα δεδομένα της εποχής, η Κλινική ολοκληρώνεται σε πέντε έτη από το άνοιγμα της διαθήκης. Έχει χτιστεί πλάι στο «Αγία Σοφία», σε οικόπεδο που παραχωρείται από το υπάρχον ίδρυμα. Επειδή μάλιστα το κόστος κατασκευής υπερέβαινε το κληροδοτημένο ποσό, ο Κορυζής ενέκρινε τη χορήγηση του επιπλέον απαιτούμενου ποσού, ενώ εξασφάλισε δια νόμου ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό της τάξης των 1,5 εκατ. δραχμών. Η αρχική δύναμη της Κλινικής είναι 20 κλίνες εκ των οποίων δέκα στην Α΄ Παιδιατρική και άλλες 10 στη Β΄. Σε διάστημα ολίγων μηνών, ωστόσο, οι κλίνες διπλασιάζονται».

Τα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν με μεγάλη επισημότητα στις 27 Απριλίου 1938.

Όπως σημειώνεται στο ιστορικό του νοσοκομείου, στο βιβλίων εισαγωγών του ιδρύματος, ως πρώτος ασθενής αναγράφεται ο επτάμιση μηνών Ιωάννης Θειακούλης. Το βρέφος εισήχθη με από 3ημέρου διάρροια. Κατά το ίδιο ιστορικό, στο διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος του πρώτου έτους λειτουργίας του νοσοκομείου, στην Α΄ Παιδιατρική εισήχθησαν 139 ασθενείς και εξ αυτών καταγράφηκαν 89 ιάσεις, 27 βελτιώσεις,11 εξιτήρια και 12 θάνατοι. Στη Β΄ Παιδιατρική εισήλθαν 164 παιδιά, 86 ιάθηκαν, 31 βελτιώθηκαν, 10 παρέμειναν στάσιμα και 7 απεβίωσαν. Από το εξωτερικό ιατρείο πέρασαν 782 παιδιά».

Το «Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» δεκαετίες τώρα επιτελεί αξιόλογο επιστημονικό, νοσηλευτικό και κοινωνικό έργο.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου