Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Με το βλέμμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=80140&catID=14


Με την «επιλεκτική χρεοκοπία» να είναι στο τραπέζι ως λύση για το ελληνικό πρόβλημα, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. εξελίσσεται σε «θρίλερ», καθώς η γερμανική πλευρά φαίνεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στο Reuters επισημαίνοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Ωστόσο, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε από το Παρίσι, στο πρακτορείο ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης συνόδου, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ακολουθώντας την γραμμή του «Eurogroup», ο Ευ. Βενιζέλος άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο "selective default". Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Είναι μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης» υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βενιζέλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε στον realfm 97,8 για «δραματοποιημένη αναφορά, αλλά σωστή».

F.T. Υπό συζήτηση σχέδιο επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα

Πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλή τιμή "ντάμπινγκ" με τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της "Financial Times".

Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.

Σύμφωνα με την 'FTD', μια μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως "επιλεκτική πτώχευση".

Standard & Poor's: Αδικαιολόγητες οι επιθέσεις σε βάρος των οίκων

Ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί αδικαιολόγητες τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΕ, σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ.

«Αισθανόμαστε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι - είναι ισχυρή η επίδοσή μας όσον αφορά το κρατικό χρέος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του S&P κ. Ντίβεν Σάρμα στην εφημερίδα Financial Times. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου