Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Παγκόσμιες» οι συνέπειες της Συνόδου Κορυφής

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση της ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προβλέποντας παράλληλα ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. θα έχει παγκόσμιες συνέπειες. Και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν ορόσημο για την Ευρώπη.
«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», τόνισε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε επίσης έκκληση στα κράτη της ζώνης του ευρώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπέρβαση της κρίσης. «Ήλθε η ώρα, με πνεύμα συναίνεσης, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις οι χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας πως στην αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα κρίνει με αυστηρότητα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ορόσημο» οι αποφάσεις της Συνόδου

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ο Γιώργος Παπανδρλεου χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αύριο στις Βρυξέλλες. Οι αγορές δείχνουν το ίδιο πράγμα που λέει και ο ίδιος ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης και των υπόλοιπων προβλημάτων που η Ευρώπη αντιμετωπίζει», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν αύριο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και να αποφύγουν την εξάπλωσή της στην Ιταλία και την Ισπανία.
«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα. Αν τα spreads στην Ιταλία και στην Ισπανία ανεβαίνουν, αυτά είναι ερωτήματα που η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει, αντιμετωπίζοντας τις εσωτερικές της αδυναμίες, πράγμα το οποίο κάνει».
Κατά τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και έκανε λόγο για συστημικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού, φορολόγησης και ανταγωνιστικότητας», επισήμανε.
Τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ όσον αφορά στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος του χρέους και ότι η εμπειρία της στη Λατινική Αμερική και τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της νέου προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διμερείς επαφές ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πέμπτης για την ελληνική κρίση χρέους. Το απόγευμα της Τετάρτης, συναντάται με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως η αυριανή σύνοδος είναι «καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης». «Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: «Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου