Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Τι έγινε, τι δεν έγινε και κυρίως τι αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η τηλεδιάσκεψη της G-7 έγινε. Ωστόσο λεπτομέρειες της δεν έγιναν γνωστές. Στην Αθήνα, πάντως, τα απόνερα της έφτασαν. Τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου. Όπως επίσης – κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου – έγινε και η συνδιάσκεψη των υπουργών – αναπληρωτών Οικονομικών των G-20. Η οποία λειτούργησε ως ένα είδος προπομπού για την συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G-7.



Τι αποφασίσθηκε; Κατ αρχήν ότι από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία δια εκπροσώπου της συμμετείχε και στις δύο τηλεδιασκέψεις, θα παρέμβει στις αγορές και θα «σκουπίσει» ιταλικά κυρίως αλλά και ισπανικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να ρίξει τις τιμές των αποδόσεων στους 10ετείς τους τίτλους και να απομακρύνει το φάσμα του 7,00% που οδηγεί κατ ευθείαν στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης.
Επίσης οι πληροφορίες επιμένουν ότι παρά τη δηλωμένη αντίθεση της Γερμανίας, επί τάπητος έχει μπει και το θέμα της ενίσχυσης του EFSF. Μπορεί ο κ.Β.Σόιμπλε να θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συνιστά με μαζική έκδοση ευρωομολόγων, όμως, στην παρούσα συγκυρία δείχνει να αποτελεί την μοναδική διέξοδο και το καλύτερο μέσο άμυνας στην κλιμακούμενη επίθεση των αγορών.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα πάρουν σάρκα κι οστά στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι πρώτες ενδείξεις της αναμένονται ακόμα και σήμερα το μεσημέρι, όταν θα ξεκινήσουν να διορθώνουν κάπως τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία.
Σε ό,τι αφορά στο ευρωομόλογο, η διαδικασία θα πάρει λίγο παραπάνω, καθώς θα πρέπει πρώτα να πεισθεί η Γερμανία. Πάντως Βερολίνο και Παρίσι, αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ψήφισης από τα κοινοβούλια τους των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, δίνοντας έτσι και στις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, το καλό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου