Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κέρδη στη Wall Street με "φόντο" την Fed

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.579,1739,92 0,35%  
  Nasdaq2.576,1114,00 0,55%  
Η Wall Street σήμερα

Σε ανοδικό έδαφος αν και μακριά από τα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεπερνώντας το αδύναμο ξεκίνημα καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed αναζωπύρωσαν τις εικασίες για νέες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Η αμερικανική αγορά συμπλήρωσε ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει από την Παρασκευή συνολικά 408 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συζήτησαν τα μέτρα που έχουν στη διάθεση τους για να τονώσουν την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνάντησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το πιο ισχυρό εργαλείο, ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE3), αναφέρθηκε ως ένα ενδεχόμενο από ορισμένους αξιωματούχους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου.

"Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επισήμαναν ότι νέες αγορές χρεογράφων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως περαιτέρω επεκτατική πολιτική μέσω της μείωσης των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων", σημειώνεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά της συνάντησης. Δεν αναφέρεται ωστόσο ο αριθμός των αξιωματούχων που τάχθηκαν υπέρ ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2011 και το 2012. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν "την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την επιβράδυνση στις δαπάνες των νοικοκυριών, την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων καθώς και τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά κατοικίας".

Οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans ότι η οικονομία κινείται "πλαγίως" και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας ενέτειναν τις εικασίες περί νέων παρεμβάσεων από την πλευρά της Fed.  "Θα ήμουν υπέρ της παροχής περαιτέρω στήριξης", δήλωσε σήμερα ο Evans κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 20,70 μονάδες (0,18%) κλείνοντας στις 11.559,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 14,00 μονάδων (0,55%) και έκλεισε στις 2.576,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,84 μονάδων (0,23%) κλείνοντας στις 1.212,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 66,03 δολ. με άνοδο 1,43 δολ. ή σε ποσοστό 2,21%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 1,91% και κλείσιμο στα 89,83 δολ. και η Du Pont, η οποία έκλεισε στα 48,22 δολ. με άνοδο 1,52%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-3,22%), η JP Morgan Chase (-1,54%) και η Travelers Companies Inc (-1,06%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,17 δολ. ή σε ποσοστό 14,78% και έκλεισε στα 0,98 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο Conference Board για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 44,5 μονάδες τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 59,2 μονάδων τον Ιούλιο, χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

Ο δείκτης των προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική δραστηριότητα σε ορίζοντα έξι μηνών υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από 74,9 μονάδες τον Ιούλιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 33,3 μονάδες από 35,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία των δεικτών Standard & Poor΄s Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Case-Shiller για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικής περιοχές των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές ενισχύθηκε επίσης 1,1% από το Μάιο. Ωστόσο, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, ο δείκτης των 10 περιοχών παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών υποχώρησε 0,1%.

Σε ετήσια μη προσαρμοσμένη βάση οι τιμές υποχώρησαν 3,8% για τις 10 μεγαλύτερες αγορές, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών σημείωσε πτώση 4,5%.

Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο 3,6% το β΄ τρίμηνο έπειτα από πτώση 4,1% το α΄ τρίμηνο.

"Η τελευταία έκθεση δίνει μικτές ενδείξεις για την ανάκαμψη στις τιμές. Καμία περιοχή δεν κατέγραψε νέα χαμηλά τον Ιούνιο του 2011 και οι περισσότερες περιοχές έχουν δει βελτίωση των μεγεθών σε ετήσια βάση", σχολίασε ο David Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής των δεικτών της S&P.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Dollar General Corp. ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 11% στις πωλήσεις της στα 3,58 δισ. δολ. ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 25% στα 181 εκατ. δολ. ή 52 cents ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 48 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 3,54 δισ. δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου