Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκε για αύριο η σύσκεψη των αρχηγών με τον Παπαδήμο

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας διήρκησε περίπου 11 ώρες και ενόψει της σύσκεψης αρχηγών-Παπαδήμου, κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοικτά.
Η σύσκεψη των αρχηγών θα πραγματοποιηθεί τελικά την Κυριακή στις 13:00 μετά το μεσημέρι, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.
Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και να συνεχιστεί την Κυριακή λόγω κομματικής υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου.
Ωστόσο, και λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί τελικά την Κυριακή.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε, εξερχόμενος του κτιρίου της αντιπροεδρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι "παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας".

 Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ενημερωθεί το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη στις 14:30 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το αρχικά προγραμματισμένο για τη Δευτέρα Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8η Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός θα έχει επίσης σήμερα νέα συνάντηση με την Τρόικα, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πιο εύκολο το PSI...
Η χθεσινή συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "το PSI είναι το ευκολότερο μέρος".
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η Τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που παρέστη στη συνάντηση, "αυτά συζητούνται σε άλλο, ανώτερο, επίπεδο", εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Τρόικα, μετέβησαν  αργά το απόγευμα της Παρασκευής (για περίπου μια ώρα) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).
Απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα
Λίγο πριν από τις 16:00, στην οδό Ζαλοκώστα είχε μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι 'κουμπώνουν' με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι".
Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου