Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης η Πάτρα - Πού θα βλέπετε τα αγαπημένα σας κανάλια

Στην εποχή της ψηφιακής  τηλεόρασης η Πάτρα - Πού θα βλέπετε τα αγαπημένα σας κανάλια Στη 1.15 τα ξημερώματα ολοκληρωθηκε η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα
Στη 1.15 τα ξημερώματα ολοκληρωθηκε η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα
"Καλημέρα" στην ψηφιακή τηλεόραση είπαντα ξημερώματα η Πάτρα, η Αχαΐα, η Ναύπακτος και άλλες περιοχές που λαμβάνουν το σήμα από την Αρόη. Περίπου στη 1:15 ολοκληρώθηκε η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση με την πλειοψηφία των αναλογικών σημάτων να χάνεται οριστικά.
Έτσι μην παραξενευτείτε εάν η οθόνη σας δεν πιάνει τα αγαπημένα σας κανάλια. Δεν είναι επειδή χάλασε η τηλεόρασή σας. Απλά χρειάζεστε επειγόντως ψηφιακό δέκτη!
Όσοι δεν διαθέτουν αποκωδικοποιητή θα πρέπει να τον προμηθευτούν άμεσα προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών μιας και σήμερα  ξεκίνησε από το κέντρο εκπομπής «Αρόη – Πάτρας» η ψηφιακή εκπομπή της ΕΡΤ, της DIGEA και των περιφερειακών καναλιών. Έτσι το ψηφιακό και αναλογικό τηλεοπτικό τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής (με (Α) συμβολίζεται η αναλογική μετάδοση και με (Ψ) η ψηφιακή):


ΔΙΑΥΛΟΣ (UHF)
ΚΑΝΑΛΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΑ (Ψ) ή ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ (Α)
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
21
(Α) TELE TIME
Παλαιοπλάτανος  (Ναύπακτος)
22
(Α) NET
Παναχαϊκό
23
(Α) ΒΟΥΛΗ
Δασύλλιο
24
(Ψ) 3ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ ΕΡΤ/NOVA (μελλοντικά) :
TV5, EURONEWS, NOVACINEMA 1 (κωδικοποιημένο),  NOVASPORTS 1/DISNEYXD  (κωδικοποιημένο)
Αρόη
25
(Ψ) 2ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ ΕΡΤ:
ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ HD + ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
Αρόη
26
(Α) ΑΝΤ1
Παναχαϊκό
27
(Α) ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV
Δασύλλιο
28
ΚΕΝΟΣ

29
(Α) ΕΤ3
Αίνος (Κεφαλονιά)
30
(Α) PATRA TV
Δασύλλιο
31
(Ψ) 2ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ DIGITAL UNION:
ACHAIA CHANNEL, ΚΟΣΜΟΣ TV, NET (Kαλαμάτα), PATRA TV
Αρόη
32
ΚΕΝΟΣ

33
(Α) SUPER B
Αρόη
34
(A) ACHAIA CHANNEL
Δασύλλιο
35
(A) ΕΤ3
Παναχαϊκό
36
(Α) ΣΚΑΪ
Αίνος (Κεφαλονιά)
37
(Α) ΕΤ3
Δασύλλιο
38
(Α) ΕΤ1
Παναχαϊκό
39
(Α) ΝΕΤ
Δασύλλιο
40
(Α) ΣΚΑΪ
Παλαιοπλάτανος  (Ναύπακτος)
40
(A) ART TV
Αίνος (Κεφαλονιά)
41
(A) MEGA
Αίνος (Κεφαλονιά)
42
(Ψ) 1ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ ΕΡΤ:
CINE/SPORT+,  ΠΡΙΣΜΑ+, ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ
Αρόη
43
ΚΕΝΟΣ

44
(Ψ) 1ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ DIGEA:
ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
Αρόη
45
ΚΕΝΟΣ

46
(Ψ) 2ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ DIGEA:
MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, DIGEA TEST CARD
Αρόη
47
(Α) SUPER B
Δασύλλιο
48
(A) PLANET
Αίνος (Κεφαλονιά)
49
(Α) ΟΡΤ
Αίνος (Κεφαλονιά)
50
(Α) TELE TIME
Αρόη
51
(Α) STAR
Αίνος (Κεφαλονιά)
52
ΚΕΝΟΣ

53
(Ψ) 1ος ΠΟΛΥΠΛΕΚΤΗΣ DIGITAL UNION:
LEPANTO TV,BEST TV, IONIAN (ΕΡΖ), ΟΡΤ
Αρόη
54
(A) MEGA
Παλαιοπλάτανος  (Ναύπακτος)
55
ΚΕΝΟΣ

56
(Α) 902 TV
Αίνος (Κεφαλονιά)
57
(Α) NET
Αίνος (Κεφαλονιά)
58
(Α) TELE TIME
Παναχαϊκό
59
(Α) 902 TV
Αρόη
60
(A) ET1
Αίνος (Κεφαλονιά)
60
(A) RAI UNO
Δασύλλιο
61
(A) MEGA
Παναχαϊκό
62
(A) ET1
Δασύλλιο
62
(A) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
Αίνος (Κεφαλονιά)
63
(A) ANT1
Αίνος (Κεφαλονιά)
64
(A) ΤΗΛΕΑΣΤΥ
Αρόη
65
(Α) SUPER B
Αίνος (Κεφαλονιά)
66
(Α) ALPHA
Αίνος (Κεφαλονιά)
66
(A) LEPANTO TV
Παλαιοπλάτανος  (Ναύπακτος)
67
(A) ΤΗΛΕΑΣΤΥ
Αίνος (Κεφαλονιά)
67
(A) ΛΥΧΝΟΣ
Δασύλλιο
68
ΚΕΝΟΣ

69
(Α)  SUPER TV
Αρόη

Στον δίαυλο 42 μέσω του multiplex της ΕΡΤ, επίσης ψηφιακή άδεια εκπομπής σύμφωνα με το ΕΣΡ, διαθέτουν τα κανάλια SUPER B και TELETIME. Επειδή σε καμία ευρύτερη περιοχή ψηφιακής μετάβασης, δεν έχουν εκπέμψει περιφερειακά κανάλια, μέσω των ψηφιακών Μultiplex της ΕΡΤ, μάλλον δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και δεν ξέρουμε πότε και από ποιο παροχο και δίαυλο θα εκπέμπουν ψηφιακά.
Με την έλευση του ψηφιακού σήματος, περίπου 280.000 κάτοικοι των πόλεων της Πάτρας, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, των παράλιων του νότιου τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος της Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων της Ηλείας,αποκτούν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θα έχουν, επομένως, την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και «είδωλα».
Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται και από το κέντρο εκπομπής «Αίνος», το οποίο θα συνεχίσει να εκπέμπει μόνο αναλογικά, ενώ συμπληρωματικά λειτουργούν και τα κέντρα εκπομπής «Παλαιοπλάτανος» και «Παναχαϊκό», τα οποία επίσης θα συνεχίσουν να εκπέμπουν μόνο αναλογικό σήμα.
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουν την παλιά τους συσκευή.

2. Εάν η τηλεόραση τους δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, για να μπορέσουν να λάβουν το ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή.

3.Οι αποκωδικοποιητές μπορούν να είναι: α) Τυπικής ανάλυσης - SD (Standard Definition) με έξοδο SCART ή RCA ή χωρίς HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις – “κουτιά”). β) Υψηλής ανάλυσης - HD (High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma/ LED (επίπεδες τηλεοράσεις).

4.Η SD εκπομπή προγραμμάτων δε θα σταματήσει.

5. Στην περίπτωση που κάποιος τηλεθεατής λαμβάνει ήχο χωρίς να λαμβάνει εικόνα, είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή MPEG4 για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.

6. Δεν υπάρχουν «ψηφιακά αξεσουάρ», π.χ. « ψηφιακές κεραίες».
Απλά βήματα για τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή:

1. Σύνδεση του καλωδίου της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.

2. Σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με ένα καλώδιο τύπου SCART ή HDMI ή RCA και τοποθέτησή του στην πρίζα.

3. Συντονισμός του δέκτη στις συχνότητες 25 (506 MHz) & 42 (642 MHz) για τη λήψη των κρατικών, 44 (658 MHz) & 46 (674 MHz) για τη λήψη των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας και 31 (554 MHz) & 53 (730 MHz)  για τα τοπικά κανάλια.

4. Συνιστάται ο προσανατολισμός της κεραίας προς το κέντρο εκπομπής «Αρόη».


N. Tσούκαλης: Στη βουλή το θέμα για το «χαράτσι» των αποκωδικοποιητών
Στη βουλή φέρνει το ζήτημα του εξαναγκασμού των τηλεθεατών της Αχαΐας, να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές προκειμένου να μπορούν να βλέπουν τα αθηναϊκά κανάλια, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Επικρατείας. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους της Αχαΐας, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν «χαράτσι» για την αγορά και εγκατάσταση αποκωδικοποιητή, προκειμένου να βλέπουν τα αθηναϊκά κανάλια από τις 3-2-2012.
Σε αντίθεση με τους τηλεθεατές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για τους οποίους η αγορά αποκωδικοποιητή δεν ήταν υποχρεωτική και αφορούσε μόνο όσους ήθελαν να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα, οι τηλεθεατές της Αχαΐας είναι ΟΛΟΙ υποχρεωμένοι να προβούν σε αγορά αποκωδικοποιητή αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης και αναλογικού σήματος
Επειδή η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει, σε περίοδο κρίσης, ακόμη περισσότερο κάθε νοικοκυριό, ερωτάται ο κ. Υπουργός, γιατί στην Αχαΐα δεν υπήρξε πρόβλεψη για παράλληλη μετάδοση ψηφιακού και αναλογικού σήματος, όπως συνέβη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι τηλεθεατές της Αχαΐας;

ΠΗΓΗ thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου