Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αργεντινή: «Έξωση» στα βρετανικά κρουαζιερόπλοια

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στο αργεντίνικο λιμάνι Ουσουάια, στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Γης του Πυρός, απαγόρευσε σε δύο βρετανικά κρουαζιερόπλοια να δέσουν, λόγω του ότι προηγουμένως είχαν επισκεφθεί τις νήσους Φόκλαντς/Μαλβίνας.
Ως αιτιολόγιση χρησιμοποιήθηκε η νομοθεσία που απαγορεύει τα βρετανικά πλοία που εμπλέκονται σε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων γύρω από τις νήσους να δένουν σε λιμάνια της επαρχίας.
Ωστόσο, τα κρουαζιερόπλοια αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την περιοχή και το τουριστικό επιμελητήριο αντέδρασε ζητώντας να μη συνδέονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας με την τουριστική βιομηχανία.

Πριν από λίγο καιρό, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα της έχει δικαιώματα στα νησιά Μαλβίνας/Φόκλαντς και ότι το ζήτημα είναι περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.
Από την πλευρά τους, οι τοπικές κυβερνήσεις στις νήσους Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς, αμφότερα βρετανικές κτήσεις στο νότιο Ατλαντικό η κυριαρχία των οποίων αμφισβητείται από την Αργεντινή, ανακοίνωσαν ότι εγκαθιδρύουν ζώνη προστασίας της αλιείας, σε έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από αυτά.


ΠΗΓΗ defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου