«Aρτσι-μπούρτζι και λουλάς». Με αυτή τη φράση που χρησιμοποιούμε, συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε γεγονότα, καταστάσεις ή και κείμενα στα οποία επικρατεί χάος, μπορεί κανείς να περιγράψει τι λέει ο τουρκικός τύπος για μια υπόθεση με πολύ πρακτοριλίκι των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με Οτζαλάν, με κόμματα, με διεισδύσεις πρακτόρων της ΜΙΤ με διαμάχη ΜΙΤ με αστυνομία, με δικηγόρους, στημένους …ποδοσφαιρικούς αγώνες  αλλά και την ένοπλη σύγκρουση του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους αντάρτες…Σκέτο …τουρλομπούκι δηλαδή!
Η υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια  από την  κλήση σε κατάθεση, από τον  Αναπληρωτή Αρχιεισαγγελέα κ. Φικρέτ Σετσέν, του  επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Χακάν Φιντάν, του προκάτοχου του κ.Εμρέ Τανέρ και της βοηθού του  κ Αφέτ Γκιουνές, στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση KCK.Εστί δε KCK ο πολιτικός βραχίονας του Κουρδικού ΡΚΚ στις πόλεις. Αλλες εφημερίδες λένε ότι όλοι αυτοί εκλήθησαν ως μάρτυρες και άλλες ως ύποπτοι.

Η Haberturk – που αναφέρει οι ανωτέρω νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της ΜΙΤ έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι-  παραθέτει μάλιστα τις παρακάτω κατηγορίες εναντίον τους από τις οποίες προκύπτει το «άρτσι-μπούρτζι και λουλάς»:
-       Σύμφωνα με έγγραφα του BDP που κατασχέθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ , κατά τις διαπραγματεύσεις της ΜΙΤ με το ΡΚΚ στο Οσλο , οι αξιωματούχοι της ΜΙΤ ανέλαβαν κάποιο ρόλο διαχείρισης του ΡΚΚ
-       Τα παραπάνω έγγραφα δεικνύουν ότι η δομή του ΡΚΚ στις πόλεις (KCK) δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία της ΜΙΤ.
-       Πράκτορες της ΜΙΤ δεν εμπόδισαν επιθέσεις που σχεδίασε και εκτέλεσε το KCK
-       Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ένας εκ των δικηγόρων του Οτζαλάν είναι πράκτορας της ΜΙΤ.
-       Η ΜΙΤ συνέδραμε στην μεταβίβαση οδηγιών στο Καντίλ για επιθέσεις του ΡΚΚ
-       Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη στο ‘Οσλο, οι αξιωματούχοι της ΜΙΤ δεσμεύτηκαν για δημιουργία αυτόνομου Κουρδιστάν για την αποφυλάκιση του Οτζαλάν.
Προφανές είναι λοιπόν ότι ο εισαγγελέας θα ανακρίνει τα στελέχη της ΜΙΤ για το ρόλο της μυστικής οργάνωσης πληροφοριών της Τουρκίας στο KCK…
H Ηurriyet αναφέρει ότι ο Εισαγγελέας έχει στην διάθεση του το κείμενο της συμφωνίας των στελεχών της ΜΙΤ με το ΡΚΚ στο ‘Οσλο καθώς και 12 κασέτες από τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το KCK ελεγχόταν από την ΜΙΤ και ότι το επεισόδιο στο Habur σχεδιάστηκε για να πληγεί το Δημοκρατικό (Κουρδικό) Άνοιγμα της κυβέρνησης και ότι υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες κατά των ανωτέρω ανώτατων νυν και πρώην αξιωματούχων της ΜΙΤ .
Η Milliyet αναφέρεται σε «βεντέτα» που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο χρόνια μεταξύ Αστυνομίας και ΜΙΤ όταν σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας κατά του KCK συνελήφθησαν ύποπτοι για επιθέσεις του KCK που διαπιστώθηκε ότι ήταν πράκτορες της ΜΙΤ . Σύμφωνα με αναφορά που συνέταξε τότε η Αστυνομία οι εν λόγω πράκτορες διαχειρίζονταν το KCK αντί απλά να συλλέγουν πληροφορίες για τις δραστηριότητές του . Αργότερα η «βεντέτα» κλιμακώθηκε όταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΜΙΤ στην Κων/λη ανακρίθηκε στο πλαίσιο της έρευνας της Αστυνομίας για την υπόθεση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.
Η φιλοκυβερνητική Sabah αναφέρει ότι ο Επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Φιντάν και οι υπόλοιποι νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι θα αρνηθούν να προσέλθουν στην Εισαγγελία και να καταθέσουν.
Στο μεταξύ η Hurriyet αναφέρει ότι έπειτα από την παραπάνω εξέλιξη απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στην Κων/λη ο επικεφαλής του τμήματος Αντιτρομοκρατίας κ. Γιούρτ Αταγιούν και ο επικεφαλής του τμήματος Πληροφοριών κ. Ερόλ Ντεμιρχάν της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι παραπάνω ήταν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων κατά του KCK. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η κλήση σε κατάθεση των Φιντάν, Τανέρ και Γκιουνές αποφασίστηκε όταν ο Εισαγγελέας ζήτησε πληροφορίες από την Αστυνομία για τους ισχυρισμούς περί διασυνδέσεων μεταξύ ΜΙΤ και ΡΚΚ και ως επακόλουθο οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας ( Αταγιούν και Ντεμιρχάν ) απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους .
Η Hurriyet αναφέρει ότι ο Τουρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου δήλωσε για το θέμα πως ο Φιντάν έπραξε το σωστό με τις διαπραγματεύσεις στο Οσλο και ότι άσκησε τα καθήκοντα του σύμφωνα με τις οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων.

ΠΗΓΗ prionokordela